„Trebuie să avem un parteneriat scris cu autorităţile cernăuţene”

9 05 2022 RM 2

În ultima zi a vizitei sale în regiunea Cernăuţi, delegaţia din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni,  în frunte cu Secretarul de stat, Gheorghe Florin Cârciu, s-a întâlnit cu reprezentanţii puterii locale pentru a discuta problemele comunităţii româneşti din ţinut. Dar, înainte de aceasta, duminică, la sediul Societăţii „Mihai Eminescu” a avut loc dialogul cu liderii societăţilor şi mediilor de expresie românească din ţinut pentru a cunoaşte mai bine doleanţele şi problemele românilor nord bucovineni, ceea ce a fost apreciat imediat de participanţii la dialog.  Doar până acum delegaţiile din România, care veneau la Cernăuţi, negociau mai întâi cu autorităţile, apoi se întâlneau şi cu intelectualitatea românească. „Suntem cu sufletul lângă dumneavoastră”, a accentuat de la bun început domnul Gheorghe Florin Cârciu şi a subliniat că, graţie oamenilor minunaţi pe care îi avem, românismul nu va dispărea de pe aceste meleaguri. Iar generaţiile care vin trebuie să-şi cunoască istoria, limba, tradiţiile.

Referindu-se la situaţia actuală din Ucraina, domnul Gheorghe Florin Cârciu a amintit că România condamnă războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, ea primind pe teritoriul său sute de mii de refugiaţi ucraineni, cărora li se acordă atenţia cuvenită. „Să ne dea Bunul Dumnezeu pace, să ne iubim aproapele. Iar pentru noi, românii, apropiaţi ne sunt reprezentanţii altor popoare, inclusiv ucrainenii”, a explicat domnul Secretar de stat.

Răspunzând la întrebările ziariştilor, domnul Gheorghe Florin Cârciu a specificat că la negocierile cu autorităţile cernăuţene partea română doreşte să fie stabilită o colaborare cu reciprocitate.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pune mare preţ pe finanţarea proiectelor. Domnul secretar de stat a accentuat că anul acesta vor fi finanţate toate proiectele eligibile, depuse de românii din Ucraina. Vor fi găsite soluţii şi formule bune pentru multe probleme cu care se confruntă comunitatea românească din regiunea Cernăuţi. „Trebuie să avem un parteneriat scris cu autorităţile cernăuţene. Diplomaţia este o armă puternică”, a rezumat domnul Gheorghe Florin Cârciu.

Doamna Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, s-a adresat domnului Secretar de stat cu rugămintea ca Departamentul pentru Românii de Pretutindeni să susţină Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii Cernăuţene, care este un centru al românismului în ţinut. Aici sunt pregătiţi viitorii profesori de română, de aici a pornit, în anul 1989, renaşterea naţională a neamului românesc din nordul Bucovinei.

Majoritatea participanţilor la acest dialog sincer, constructiv şi cu spirit de optimism au menţionat susţinerea de care se bucură comunitatea românească din ţinut din partea Consulatului General al României la Cernăuţi, în deosebi a Consulului General, Irina Loredana Stănculescu.

9 05 2022 RM 1

9 05 2022 RM 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий