Trump consideră că Germania este prizoniera Rusiei

FILE PHOTO: German Chancellor Angela Merkel reacts next to U.S. President Donald Trump during the G20 leaders summit in Hamburg, Germany July 7, 2017. REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

Preşedintele american Donald Trump a calificat miercuri Germania drept „prizonieră” a Rusiei, la începutul summitului NATO de la Bruxelles.

Potrivit lui Trump, Germania este „total controlată de Rusia” din cauza acordului său „nepotrivit” cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2. Preşedintele american a îndemnat totodată Germania să-şi majoreze fără întârziere bugetul apărării, argumentând că este o „ţară bogată”.

„Germania este prizoniera Rusiei pentru că îşi primeşte o mare parte din energie de la Rusia”, a spus Trump la un mic dejun cu secretarul general al NATO, Jesn Stoltenberg, înainte de deschiderea oficială a summitului.

„Germanii „plătesc miliarde şi miliarde de dolari Rusiei când noi trebuie să-i apărăm de Rusia (…) Nu este normal”, a explicat Trump.

În acelaşi timp, potrivit liderului de la Casa Albă, „SUA plătesc foarte mulţi bani pentru a apăra Franţa, Germania şi pe toată lumea”.

„Germania este o ţară bogată, ar putea să-şi sporească imediat, de mâine, cheltuielile pentru apărare şi nu ar fi probleme”, a adăugat Trump, care i-a criticat în mod repetat pe aliaţii SUA din NATO pentru că nu depun suficiente eforturi pentru a ajunge la nivelul de 2% din PIB pentru apărare.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că intenţionează sporirea cheltuielilor pentru apărare, fără a menţiona însă dacă se va atinge obiectivul de 2%. Cifrele iniţiale anunţate evocă o majorare de până la 1,5%. Germania a aprobat la finele lui martie construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania, lucrările de construcţii urmând a fi realizate în 2018. Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania, dar statele membre UE din Europa de Est, Polonia şi statele baltice susţin că ar creşte şi dependenţa UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar.

Добавить комментарий