Turma de oi din Valea Siretului…

3 11 2021 ИНФО 4

Spre deosebire de sectorul de cultivare a plantelor, unde se înregistrează indici-record la cereale şi la alte culturi, în sectorul zootehnic al Ucrainei situaţia este diametral opusă. Pe an ce trece scade şeptelul de animale. Această situaţie alarmantă există şi în oierit. Cu ani în urmă, în Ucraina erau 10 milioane capete de ovine. La 1 octombrie anul curent acest indice s-a redus până la 1,29 milioane capete de ovine, dintre care 1,13 milioane ovine sunt întreţinute în gospodăriile individuale ale sătenilor. Faţă de indicele din anul trecut, şeptelul de ovine din gospodăriile private s-a redus cu 6,9 la sută.

Sătenii noştri, încetul cu încetul, se dezobişnuiesc să aibă animale în gospodărie. Doritori să îngrijească de oi sunt şi mai puţini. În regiunea Cernăuţi oieritul este o ramură tradiţională, mai ales în zonele montană şi submontană. Poate prin aceasta se explică faptul că în ratingul  crescătorilor de oi regiunea noastră deţine locul şapte pe ţară.

Locuitorii din Ropcea, CTU Storojineţ, consideră că acela e adevărat gospodar, care are pe lângă casă animale şi păsări. Dar nici turma de oi a satului nu este mică, care de cu primăvară şi până la căderea zăpezii poate fi admirată în luncile din Valea Siretului. Dacă statul i-ar stimula mai ponderabil pe săteni, atunci această turmă de oi ar putea fi cu mult mai mare…

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий