Ucraina a propus Moldovei crearea unui grup de lucru comun pentru a stabili locul aflării judecătorului Mykola Ceaus

606de38a04db2351294692_730x410

Autoritățile ucrainene au propus părții moldovenești crearea unui grup de lucru comun pentru a stabili locul aflării judecătorului Nicolae Ceaus. Subiectul a fost abordat în timpul unei conversații telefonice între Dmytro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei și Aureliu Ciocoi, ministru Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, potrvit serviicului de presă al MAE ucrainean.

Potrivit lui Dmytro Kuleba, oamenii legii din Ucraina așteptau ca după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în Republica Moldova, ca fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kiev în conformitate cu prevederile convențiilor europene și a tratatelor bilaterale privind extrădarea infractorilor și asistenței reciproce în dosare penale.

Oficialul a evidențiat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea cetățeanului Mykola Ceaus și pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, inclusiv locul unde se află la moment fostul judecător este disponibilă să creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean.

Ambii oficiali au notat că bunele relații de vecinătate între Republica Moldova și Ucraina nu vor fi afectate urmare a acestui caz, iar instituțiile specializate vor coopera strâns pentru clarificarea circumstanțelor dispariției cetățeanului ucrainean.

Judecătorul ucrainean Mykola Ceaus, care se află pe teritoriul R. Moldova din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Nicolae Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan.

Libertatea Cuvântului  (www.lyberti.com)

Добавить комментарий