În legătură cu creşterea preţurilor pe piaţa mondială a metalelor feroase uzate, a apărut necesitatea de a revizui taxa de export pentru fierul vechi ucrainean de la 30 la 42 de euro per tonă, deoarece taxa actuală nu îşi mai joacă rolul său de protecţie.
Acest lucru a fost declarat de către şeful Comitetului Radei Supreme a Ucrainei pentru politica industrială, Viktor Galasiuk.
Potrivit agenţiei Infotag, el a spus că, în China, taxele de export pentru fierul uzat constituie 40%, în Pakistan — 35%, iar în Kazahstan până nu de mult se interzicea exportul de metale feroase uzate din ţară.
Principalul consumator de fier uzat ucrainean este Moldova, mai exact Uzina Metalurgică de la Rîbniţa (MMZ), care este una dintre cele mai mari întreprinderi ale autoproclamatei RMN.
În ianuarie-aprilie, Ucraina a majorat exportul de fier uzat în termeni monetari de 5,2 ori, până la $72,6 mil. Totodată, 78,42% din livrări au revenit Moldovei, 20,35% — Turciei, iar 0,72% — Olandei.
Între timp, de mai mulţi ani metalurgiştii ucraineni vorbesc despre deficitul de fier vechi în ţară. Preşedintele asociaţiei „Ukrmetallurgprom», Alexandr Kalenkov, a propus recent interzicerea exportului de fier uzat în Transnistria.
„De fapt, aceasta este o chestiune politică, care trebuie soluţionată astăzi, deoarece multe materii prime strategice sunt exportate în republica nerecunoscută, unde sunt transformate în produse finite şi exportate pe aceleaşi pieţe în care concurăm. În plus, întreprinderile transnistrene sunt subvenţionate complet: atât pentru gaze (subvenţionate de Rusia), cât şi pentru energia electrică. Având în vedere acest lucru, exportăm atâta fier uzat în Transnistria. Dacă vom crea o listă de restricţii privind exportul de mărfuri cu Rusia, probabil că este logic să facem acest lucru şi în ceea ce priveşte Transnistria», a spus el.