La hora mare a comunităților

Screenshot_2

Procesul de formare a comunităților teritoriale unite devine mai accelerat și atunci când presiunea timpului se face simțită nu întotdeauna sunt găsite cele mai eficiente variante. Există o concepție a Planului de perspectivă privind crearea comunităților teritoriale în regiunea Cernăuți, în prezent discutată foarte activ în raioane. Trece testarea gradului ei de eficiență, înainte de a fi aplicată în practică.

Concepția a fost elaborată în birourile Administrației Regionale de Stat și semnată de adjunctul șefului ARS Cernăuți, Vasyl Gostiuk, iar Planul de perspectivă prevede unele variante, care nu coincid cu tendințele și preferințele benevole ale populației. La finele săptămânii trecute de aceasta s-au convins și primarii satelor nouăsulițene, care se apropie timid de linia de start a „unirii”. În raion deocamdată funcționează trei comunități teritoriale unite: Mămăliga, Noua Suliță și Mahala. Mămăliga a fost prima. Comunitatea de aici întrunește șase sate din estul raionului: Mămăliga, Stălinești, Nesvoia, Bălcăuți, Podvirna și Dranița. Mahala a fost a doua comunitate, unindu-se, după eșuarea a două variante, cu Ridkivți. Cea de a treia comunitate este cea din centrul raional. Orașul Noua Suliță a atras pe orbita sa satele Marșinți, Stroiești, Rângaci, Răchitna și Slobidka, iar în ultimul timp a manifestat dorința să intre în componența comunității și satul Coteleu. Planul propus de funcționarii ARS Cernăuți prevede o extindere a comunității Noua Sulița prin aderarea la ea a localităților Zelenyi Gai, Priprutia, Boian, Mălinești, Berestea, Doljok, Dinăuți, Cerlena, Tărăsăuți și Vancicăuți. Mămăliga urmează să primească în „familia sa unită” încă patru sate: Costiceni, Forosna, Jilovca și Șcerbinți. Iar satul Toporivți este impus să creeze o comunitate cu satul Colincăuți din raionul vecin Hotin.

Însă, planurile din birou nu întotdeauna încântă locuitorii, cu atât mai mult în condițiile când ei sunt chemaţi să-și decidă benevol soarta. Anume benevol, iar orice presiune exercitată în acest sens trezește un val de nemulțumire și instigă spiritele.

– În martie am convocat adunarea sătenilor și s-a hotărât că pentru Berestea noastră cea mai bună variantă ar fi unirea cu Noua Suliță, explică primarul localităţii, dl Radu Cuciurca. Sunt conștient de faptul că pentru comunitatea Noua Suliță atâtea sate este o povară în plus. Pentru satele mici din raion – o speranță ceva mai mare și o perspectivă ceva mai bună, decât în cazul unirii unui sat mic cu alt sat mic, unui sat sărac cu alt sat să- rac. În localitățile situate mai într-o parte de drumul central se cer investiții serioase – numai pentru reparațiile drumurilor trebuie alocate sume enorme. Care buget local va suporta asemenea cheltuieli?

Dar ce ne facem cu școlile? Clădirile școlilor sunt spațioase, dar numărul elevilor este foarte mic. Chiar luați împreună cu preșcolarii. În asemenea cazuri se prevede ca școlile medii incomplete să fie transformate în școli primare. Elevii, începând din clasa a cincea, vor frecventa alte școli. Li se va pune la dispoziție autobuzul școlar. Acestea sunt cheltuieli în plus. Iar pe timp de iarnă clădirea școlii totuna trebuie încălzită, indiferent de numărul elevilor care învață acolo.

La examinarea concepției Planului de perspectivă privind crearea comunităților teritoriale au lipsit primarii a două sate – Dinăuți și Cerlena, care până acum nu au dat un răspuns clar referitor la viitoarele comunități teritoriale, la care tind să participe. De fapt, un răspuns clar trebuie să dea toți primarii după o lună de „meditație”.

Добавить комментарий