Ucraina ar putea transforma Cernobyl într-o gigantică fermă solară de 4 GW

gau_tschernobyl

Zona de dezastre nucleare de la Cernobyl rămâne abandonată, deoarece o contaminare persistentă face ca zona să fie prea periculoasă pentru locuitorii umani. Autoritățile ucrainene sugerează acum o nouă utilizare pentru zona periculoasă, cu o propunere de transformare a Cernobîlului într-o fermă solară care să producă aproape o treime din cantitatea de energie electrică generată de centrala nucleară la vârf. Guvernul a lansat o prezentare către o serie de bănci, iar rapoartele Guardian includ propunerea privind energia solară, biogazul, căldura și energia electrică și ar putea produce mai mult de 1.000 MW de energie solară și 400 MW de energie regenerabilă pentru regiune.

În prezent, zona de excludere a Cernobylului se întinde pe o distanță de 386 de kilometri pătrați, iar autoritățile se uită la aproape 15.000 de acri pentru o fermă de energie regenerabilă. Terenul contaminat este prea periculos pentru oamenii în care trăiește și este în mod inadecvat pentru agricultură, astfel încât evoluția sitului de la o locație periculoasă a centralei nucleare la o fermă masivă de energie curată pare o bună posibilitate. În cei 30 de ani de la accidentul de la Cernobyl, au fost discutate mai multe propuneri de repopulare a terenului, dar nici unul nu a câștigat tracțiunea pe care această idee a dobândit-o.

Aceasta se datorează în parte schimbării atitudinilor privind potențialul Cernobîlului. «A existat o schimbare în percepția zonei de excludere din Ucraina. Treizeci de ani de la tragedia de la Cernobyl [ea] dezvăluie oportunități de dezvoltare. Trebuie să se creeze o zonă industrială specială în conformitate cu toate normele și reglementările privind siguranța radiațiilor în zona de excludere «, spune prezentarea.

Se pare că planul pentru ferma solară de patru gigawați se va mișca înainte. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a investit deja 500 de milioane de dolari pentru a închide reactorul nuclear distrus cu un balustrad de oțel, a anunțat săptămâna aceasta că va investi și în ferma solară de la Cernobyl. În plus față de avantajele evidente ale energiei regenerabile, propunerea sugerează că unele părți ale centralei nucleare ar putea fi repurtate pentru producerea energiei solare, iar proiectul ar putea angaja mulți dintre inginerii calificați care reprezintă în prezent un excedent în grupul disponibil de lucrători.

Добавить комментарий