Ucraina este invitată la exercițiile multinaționale din delta Dunării

8 09 F 2 a

În perioada 11-15 septembrie, Marina militară română și cea americană vor desfășura exercițiile multinaționale Sea Breeze 23.3 în Marea Neagră și Delta Dunării, scrie „Evropeiska Pravda” cu referire la serviciul de presă al Marinei Române.

La exercițiu vor participa și militari din Bulgaria, Franța, Marea Britanie, Turcia și Ucraina. Scopul principal al exercițiului este dezvoltarea interoperabilității operaționale și tactice între țările participante în domeniul combaterii munițiilor explozive, în special a minelor marine, în vederea asigurării libertății de navigație.

Forțele Navale Române vor fi reprezentate de dragorul „Sublocotenent Alexandru Axente”, nava rapidă de scufundări „Venus”, nava blindată „Posada”, trei transportoare amfibii blindate de trupe, bărci de asalt și alte nave, precum și de specialiști în eliminarea munițiilor explozive, pușcași marini și ofițeri de stat major.

Statele Unite vor fi reprezentate de o aeronavă de patrulare și recunoaștere maritimă „Poseidon”, scafandri safariști cu bărci și echipamente speciale, iar celelalte țări participante vor fi reprezentate de scafandri, specialiști în eliminarea munițiilor explozive și ofițeri de stat major.

Situația din Marea Neagră și de pe Dunăre rămâne tensionată din cauza provocărilor rusești. Trupele rusești bombardează sistematic porturile ucrainene de pe Dunăre și blochează transportul maritim în Marea Neagră.

Reamintim că, la 4 septembrie, Ucraina a raportat că două drone s-au prăbușit în România în timpul atacului rusesc cu drone „Shahed” asupra localităților Ismail și Reni.

La început, partea română a negat categoric incidentul. Cu toate acestea, la 6 septembrie, ministrul român al Apărării a confirmat că fragmente similare cu epavele dronelor au fost găsite în apropierea malurilor Dunării, pe partea română, și trimise pentru examinare.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat atunci că este nevoie de o anchetă urgentă și că, dacă se va confirma că este vorba de fragmente de „Shahed”, România va considera situația „absolut inacceptabilă”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий