Ucraina insistă ca delegaţia Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică să ajungă la CNE Zaporijjia prin teritoriul ucrainean

Two cooling towers dominate the landscape as the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant is situated on the bank of the Kakhovka Reservoir formed on the Dnipro River, Enerhodar, Zaporizhzhia Region, southeastern Ukraine, July 9, 2019. Ukrinform. (Photo credit should read Dmytro Smolyenko/Future Publishing via Getty Images)

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, urmează să poarte discuții cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică cu privire la termenii vizitei delegației AIEA la Centrala Nucleară Zaporijjia. „Înțelegem că acum Rusia va încărca spațiul informațional cu propaganda sa, punând vina în seama Ucrainei pentru neadmiterea AIEA la CNE Zaporijjia. Dar nu va ieși nimic din asta”, a accentuat el într-un comentariu pentru Audiovizualul Public Ucrainean.

Kuleba a specificat că scopul fiecărei astfel de declarații din partea Rusiei este să pună responsabilitatea în seama Ucrainei: „Adică, când se pregătesc să blocheze ceva, încep de cu timp să găsească pe altcineva responsabili, folosind metode de propagandă.  Am trecut prin toate aceste trucuri, nimeni nu se va lăsa indus în eroare. Ceea ce face Rusia acolo, este o amenințare nu numai pentru Ucraina, ci și pentru întreaga lume”.

Potrivit lui Dmytro Kuleba, Ministerul de Externe are o poziție principială conform căreia AIEA ar trebui să ajungă la Centrala Nucleară Zaporijjia prin teritoriul controlat de guvernul Ucrainei, și nu prin Rusia, iar apoi prin teritoriile ocupate. „Printre altele, noi vom fi complet deschiși și vom ține cont la maximum de dorințele AIEA, din punct de vedere al logisticii și din punct de vedere al securității”, a spus el.

Recent, Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasilii Nebenzia, a declarat că Rusia nu se opune că reprezentanții AIEA să viziteze CNE Zaporijjia. Totodată, el a declarat că Federația Rusă nu susține propunerea de a crea o zonă demilitarizată în jurul Centralei Nucleare. Potrivit acestuia, Rusia „apără centrala nucleară”, inclusiv de posibile atacuri teroriste.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий