Î n prezent Ucraina este văzută ca o țară de tranzit pentru majoritatea imigranților ilegali, care încearcă să ajungă în UE. Muncitorii migranți din Belarus, Kazahstan, Kirghistan și Uzbekistan sunt gata să vină la muncă în Ucraina. La o scară mai mică, cetățeni din Afganistan, Africa și Asia sunt prezenți pe piața muncii. Experți în domeniu susțin că autoritățile trebuie să se gândească la modificări ale legislației pentru atragerea migranților de muncă în țara noastră.
În anul 2018 au fost 5,5 mii de persoane străine care au solicitat azil în Ucraina, iar 3,5 mii de persoane au primit statut de refugiat. Este o situație normală, în comparație cu țările europene, unde numărul refugiaților se ridică la sute de mii. Demografii prezic că în următorii 10 ani, fluxul de migranți din țările africane și asiatice poate ajunge în Ucraina. Potrivit organizației „Dreptul la protecție”, persoanele care au primit statutul de refugiat în Ucraina nu pot găsi un loc de muncă oficial, pentru că legislația actuală nu este adaptată pentru angajarea străinilor.
Între timp, Ucraina se confruntă cu primele semne ale lipsei forței de muncă. Milioane de ucraineni apți de muncă au plecat în Polonia, Republica Cehă sau Germania, iar companiile ucrainene se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat. Aproximativ 38% dintre companii au anunțat că intenționează să extindă producția în 2019, dar fără lucrători aceasta este dificil de realizat. Institutul de Demografie și Cercetări Sociale al Academiei Naționale de Științe din Ucraina, constată că nu sunt motive pentru care migranții ucraineni să revină acasă. În aceste condiții, experții susțin că migranții trebuie priviți ca o resursă, nu ca o povară.
De menționat că, potrivit datelor oficiale, în regiunea Cernăuți locuiesc aproximativ 8 mii de cetățeni străini. Anunțul a fost făcut de șeful Serviciului în chestiunile Migrației în regiunea Cernăuți, Viktor Pâslar, la finalizarea operațiunii „Migrantul”. „De la 1 noiembrie 2019 în regiunea Cernăuți erau înregistrați 7.683 de cetățeni străini. În comparație cu anul precedent numărul străinilor a crescut cu 400 de persoane. Dintre aceștia, 5.156 au primit un permis de ședere permanentă, iar 2.527 au permis de ședere temporară”, a spus Viktor Pâslar.