Guvernul Ucrainei finalizează modificările la legislaţia privind insolvenţa bancară, ca parte a eforturilor de a obţine un nou program de asistenţă pe trei ani de la Fondului Monetar Internaţional, potrivit Reuters.
Autoritățile vor să obţină un nou program cu FMI, în valoare de cinci-şase miliarde de dolari, care să sprijine economia ţării şi totodată să trimită investitorilor un semnal cu privire la dorinţa preşedintelui Volodimir Zelenski de a face reforme şi a combate corupţia. Acest nou program ar urma să înlocuiască actualul acord stand-by, în valoare de 3,9 miliarde dolari, care expiră anul următor.
FMI vrea să se asigure că Ucraina va face eforturi serioase pentru a recupera banii de la băncile care au beneficiat de asistenţă financiară sau ai căror deţinători de depozite trebuie despăgubiţi.
Un adjunct al şefului Fondului de garantare, care-i despăgubeşte pe cei care au depozite la băncile aflate în faliment, a declarat că în urma modificărilor propuse va fi ilegal ca băncile aflate în insolvenţă să revină la foştii proprietari. De asemenea, va fi scurtată perioada în care se desfăşoară procesele pentru rezolvarea disputelor între stat şi foştii proprietari.
«În prezent finalizăm această lege cu participarea experţilor FMI», a declarat Viktor Novikov.
Reprezentanţii FMI şi ai Băncii Naționale a Ucrainei nu au dorit să comenteze informaţia.