„Limba moldovenească” a luat naștere în perioada sovietică și este o variantă chirilică a limbii române. Ucraina recunoaște că limba oficială a Republicii Moldova este limba română. Acest lucru este menționat în declarația comună privind relaţiile de cooperare făcută astăzi de guvernele Ucrainei și României.
La 18 octombrie 2023, la Kiev a avut loc prima ședință comună a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei și al Guvernului României, coprezidată de Premierul ucrainean, Denys Şmygal, și de Premierul român, Marcel Ciolacu.
În rezultatul ședinței comune, prim-miniștrii, printre altele, „au luat în considerare faptul că limba oficială a Republicii Moldova este limba română”. „Pe baza discuțiilor productive dintre președinții Ucrainei și României din 10 octombrie 2023, partea română salută decizia luată astăzi de Guvernul ucrainean de a rezolva imediat problema distincției artificiale dintre limba română și limba „moldovenească” prin implementarea măsurilor practice adecvate, cu respectarea tuturor aspectelor juridice”, se arată în comunicat.
Reamintim că „limba moldovenească” își are originea în perioada sovietică și era o variantă chirilică a limbii române. În Constituția Republicii Moldova din 1994, pe care Ucraina a urmat-o de mult timp, articolul 13 definea „limba moldovenească” ca fiind limba națională a țării.
Cu toate acestea, în decembrie 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că textul declarației de independență prevalează asupra prevederilor constituționale. Iar Declarația de independență a Republicii Moldova față de Uniunea Sovietică, adoptată în 1991, prevedea că limba de stat în Republica Moldova este limba română.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti”.com