Ucraina se pregătește să înființeze prin lege Tribunalul Anticorupție

antikorrupcionnyj-sud

Legea privind crearea ultimei verigi din inelul instituţiilor necesare pentru lupta anticorupţie, Tribunalul Anticorupţie, este înregistrată deja în Rada Supremă. S-au discutat aproape 1.200 din amendamentele aduse. Mai sunt cam 800. Se aşteaptă ca în sesiunea de săptămâna viitoare, această lege să obţină votul final.

În acest moment, din păcate, chiar în cazurile investigate cu succes de Biroul Naţional Anticorupţie, când se ajunge în instanţele nereformate, procesul de judecată trenează şi nu se ajunge la o sentinţă corectă. Noi considerăm că Tribunalul va închide acest clivaj şi va face să răspundă oficialii corupţiNe aşteptăm ca legea să fie votată săptămâna viitoare. Considerăm că amendamentele propuse pot să nu corespundă recomandărilor Comisiei de la Veneţia. La elaborarea acestei legi a fost solicitată consultanţa Comisiei de la Veneţia”, a declarat Olena Prokopenko, de la Departamentul Internațional al pachetului de reanimare a reformelor.

Olena Prokopenko este de părere că la formularea legii care se va vota în a doua lectură ar trebui să se ţină cont de aceste recomandări, care privesc în special transparenţa selecţiei judecătorilor curţilor anticorupţie, prevăzută a se face cu participarea crucială a unor consultanţi internaţionali.

Добавить комментарий