Medicii ucraineni au recunoscut că există un număr „imens de copii cu certificate false de vaccinare”, în contextul în care Ucraina intră în topul primelor 10 țări din lume cu cei mai mulți copii nevaccinați.
Fedir Lapiy, imunolog pediatru din Kiev, a povestit pentru Euronews că temerile privind efectele vaccinurilor și neîncrederea în medici au determinat părinții să recurgă la mituirea lucrătorilor medicali pentru obținerea certificatelor false de vaccinare.
„Știm cu toții că există un număr imens de copii fals vaccinați. Fiecare mamă de la terenul de joacă o știe și tot ele spun că toate mamele fac așa”, a spus medicul. În aceste condiții medicul se întreabă ce fel de predicții privind imunizarea putem avea într-o astfel de situație.
Cu toate acestea, studiile arată că majoritatea părinților ucraineni sprijină vaccinările, ceea ce dă speranță în lupta împotriva rujeolei. În general, 74,5% dintre părinții ucraineni susțin vaccinarea, în timp ce procentul celor care au opinii negative a scăzut de la 12,7% în 2017 la 9,6% în 2018, potrivit sondajului National Health Index, publicat la sfârșitul anului trecut.
Prima mențiune privind legătura falsă dintre autism și vaccinuri s-a conținut într-un studiu realizat de Andrew Wakefield în The Lancet în 1998, însă, pe fondul criticilor pe scară largă, revista a retras articolul 12 ani mai târziu.
Acum un an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat o listă cu 10 țări cu cel mai mare număr de copii nevaccinați. Ucraina a ocupat locul 9, clasându-se între Angola și Etiopia. Potrivit ministrului adjunct al Sănătății, Olga Ștefanyșina, au existat probleme în ceea ce privește furnizarea de vaccinuri în trecut.
„În anul 2010 am avut un deficit critic de vaccinuri, dar situația s-a îmbunătățit și în acest moment avem suficiente vaccinuri în toate regiunile Ucrainei. Sunt sigure și eficiente, sunt recomandate de OMS”, a spus responsabilul.
Începând cu data de 7 martie, Ucraina avea 1,173,915 doze de vaccinuri MMR (rujeolă-oreion-rubeolă) produse în Belgia și SUA, ceea ce, potrivit oficialilor, este suficient pentru a acoperi nevoile țării.
„În 2016, mai puțin de 50% dintre copii au fost vaccinați împotriva rujeolei, în conformitate cu calendarul de vaccinare. În 2017, 93,3% dintre copiii în vârstă de un an și 90,7% dintre copiii în vârstă de șase ani au primit un vaccin în conformitate cu calendarul de imunizări”, a declarat Kateryna Bulavinova, specialistul în sănătate la UNICEF, Ucraina.
UNICEF a emis un raport în martie, avertizând că numărul cazurilor de rujeolă înregistrate a crescut la un nivel alarmant. Ucraina, care a înregistrat 54.000 de cazuri în 2018 și 16 decese, este în fruntea statelor cu cele mai multe îmbolnăviri. Țara a raportat numai în primele trei luni ale anului 2019 mai multe cazuri decât s-au înregistrat anul trecut în primele 6 luni. În doar trei luni, 35 000 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în Ucraina și 14 persoane au decedat.
Pe 2 aprilie, Uliana Suprun, ministru interimar al sănătății, a avut o întrevedere cu reprezentanții administrației publice de stat din Hmelnițki, cu care a discutat măsuri de combatere a răspândirii rujeolei.
„Am decis să introducem măsuri de urgență pentru a crește nivelul de vaccinare împotriva rujeolei”, a scris Suprun pe pagina ei de Facebook.
„De fapt, aceasta este continuarea acțiunilor începute în regiunea Lviv, unde numărul cazurilor de rujeolă a fost cel mai înalt cu doar două luni în urmă. Pe parcursul a unei luni și jumătate, mai mult de 26.000 de copii au fost vaccinați acolo. Deci, astăzi aproximativ 90% dintre elevii din regiune sunt protejați de focar. O operațiune specială de vaccinare va începe în regiunea Hmelnițki în curând”, a promis Suprun.