Acordul cu Georgia a fost negociat din 2015 și el se încadrează în tendința europeană afișată în ultimii ani de Tbilisi. Liberalizarea privește călătoriile în scop turistic care nu depășesc o durata de 90 de zile într-o perioada globală de 3 luni.
Parlamentul European votat în favoarea liberalizării vizelor în data de 2 februarie. Acum, după acordul la nivelul statelor membre, urmează publicarea deciziei în Jurnalul Oficial și intrarea în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Liberalizarea se aplică spațiului Schengen, excepție făcând deci Regatul Unit dar și Irlanda.
O decizie similară nu a putut fi luată pentru Ucraina, cu toate că țara este și ea membră a Parteneriatului Estic, ca și Georgia și întrunește toate cele 144 de criterii. Situația tensionată de pe teren nu este însă de bun augur pentru liberalizarea vizelor.
Moldova a fost prima țară a Parteneriatului Estic care a beneficiat de libera călătorie încă din 2014 datorită evenimentelor de la Kiev care au împins UE sa facă un gest puternic în favoarea fostelor republici sovietice.
UE se vrea astfel deschisă și cooperantă, dar rămâne prudentă. Cadrul de securitate privind liberalizarea vizelor a fost acum ameliorat și el prevede o clauză de suspendare a liberei călătorii în cazul în care se constată un număr mare de readmisii, ca și o lipsă de cooperare privind repatrierile.
Noile prevederi se aplică retroactiv acordurilor deja existente cu Moldova si cu țările din Balcanii Occidentali.