Istoricul zilei: 27 septembrie
La 27 septembrie 1853, sultanul Abdul-Medjid trimite Rusiei un ultimatum prin care solicită evacuarea trupelor de ocupaţie din Principatele Române.
Rusia nu a dat curs acestei cereri şi la 4/16 octombrie Imperiul Otoman declară război Rusiei. Ocuparea de către Rusia a Principatelor Române în 1853 a fost cauza directă a izbucnirii Războiului Crimeii. Moldova şi Ţara Românească erau cât pe ce să aibă destinul Basarabiei, ocupate la 1812, numai că n-a mai fost aşa de simplu. Imperiul Otoman a declarat război Rusiei, iar în sprijinul turcilor au venit francezii şi englezii, apoi austriecii şi italienii.
În anul 1853, prin vămile Basarabiei, care au oferit anumite facilităţi vamale, către trupele ruse din Moldova şi Valahia au fost transportate cantităţi mari de produse. Aceste facilităţi vamale au stimulat însă contrabanda ce începuse să înflorească în regiune. Produse destinate trupelor ruseşti erau comercializate pe pieţele din Moldova şi Valahia, în timp ce generalii cereau să li se expedieze mai multe produse alimentare pentru soldaţii ruşi, care au început să jefuiască populaţia din Principate.
Prin Basarabia, spre Balcani se expediau şi cantităţi mari de armament, muniţii şi medicamente. Acţiunile militare au demarat pe teritoriul Principatelor, iar spre spitalele militare din Chişinău au început să fie expediaţi mulţi răniţii. În acţiunile militare desfăşurate, Basarabia juca un rol strategic. În acest scop a fost organizată Armata Basarabeană de Sud, care trebuia să apere cetăţile Ismail, Akkerman şi Gurile Dunării, în cazul în care turcii ar fi pornit asaltul dinspre mare. Trupele basarabene în rezervă aveau sarcina strategică de a susţine trupele active ruse.
Cu toate că fuseseră de curând reparate, drumurile din Basarabia deveniseră, în scurt timp, dezastruoase. Pe timp de război, pe ele circulau trupele militare, iar numărul mare de răniţi transportaţi de pe câmpul de luptă le făceau neîncăpătoare. Un mare număr de răniţi a fost repartizat şi la spitalele militare din Hotin şi Soroca, care au fost organizate în timpul războiului ruso-turc din anii 1806-1812. Numărul paturilor de spitalizare era în continuă creştere, la fel şi numărul personalului medical. Problematică era şi lipsa medicamentelor, ceea ce făcea ca răniţii să moară cu sutele.
De la Dunăre luptele se mută pe Marea Neagră, Marea Albă şi Marea Barenţ. Rusia a fost înfrântă, iar pacea care a fost încheiată a deschis calea Unirii Principatelor Române – Moldova şi Ţara Românească.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com