Un mare test pentru Biden: de ce viitorul summit NATO este important pentru Ucraina

18 6 Ф 1

Potrivit jurnaliștilor, Casa Albă a spus clar că dorește ca la summit să se vorbească cât mai puțin despre perspectivele de aderare a Ucrainei la NATO. Președintele american, Joe Biden, s-a întâlnit luni, 17 iunie, cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Liderii se pregătesc pentru un summit NATO potențial dificil luna viitoare, relatează Washington Post.

Potrivit jurnaliștilor, Biden a făcut din sprijinul pentru alianțele internaționale un element central al politicii sale externe. Oficialii Casei Albe se așteaptă acum la presiuni din partea liderilor străini care intenționează să dea undă verde Ucrainei pentru un atac de represalii mai agresiv împotriva Rusiei. Ziarul scrie că summit-ul va fi un mare test pentru Biden, deoarece mulți aliați sunt nemulțumiți de nedorința sa de a permite Ucrainei să atace ținte din Rusia. Cu toate acestea, situația se poate schimba din cauza alegerilor europene. De exemplu, Președintele francez, Emmanuel Macron, unul dintre principalii susținători ai unei mai mari împuterniciri a Ucrainei, ar putea fi slăbit semnificativ de alegerile parlamentare. De asemenea, se pare că Marea Britanie va organiza alegeri cu mai puțin de o săptămână înainte de summit. Este puțin probabil ca noul guvern să urmeze o politică radical diferită față de Ucraina, dar este posibil ca noul prim-ministru să nu fie pregătit să exercite imediat presiuni asupra lui Biden.

„Țările care au cele mai mari șanse să facă presiuni pentru mai mult în privința Ucrainei vor fi slăbite semnificativ de alegerile europene”, a declarat Ivo Daalder, ambasadorul SUA la NATO în timpul președintelui Barack Obama. În articol se spune că, în ciuda acțiunilor întreprinse pentru a sprijini Kievul, Casa Albă a arătat clar că dorește să reducă la minimum discuțiile de la summit despre perspectivele de aderare a Ucrainei la NATO.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий