La 4 noiembrie, la Bucureşti s-a născut compozitorul român Ion Vasilescu, autorul renumitului cântec „Ţărăncuţă, ţărăncuţă”.
Ion Vasilescu a absolvit Liceul „Carol I” din Craiova, Conservatorul din Bucureşti şi Conservatorul Cornetti din Craiova. În perioada 1924-1926 şi-a făcut studiile de contrapunct la Paris, activând apoi ca dirijor la Teatrul Naţional din Craiova, profesor de muzică la mai multe instituţii de învăţământ din Craiova, profesor de teorie şi solfegii la Conservatorul Cornetti din Craiova, dirijor la teatrele Cărăbuş, Alhambra, Gioconda, Ion Voiculescu şi la Teatrul de Estradă din Bucureşti (1930-1955).
A fost distins cu Menţiunea I la Premiul de compoziţie George Enescu (1926), Premiul de Stat (1954). În 1957 a primit titlul de Maestru Emerit al Artei. Ion Vasilescu a compus muzică de teatru şi de film („O noapte de pomină”, „Răsună valea”, „Domnul Mărăcine”, „Nufărul roşu”, „Băieţii noştri”, „Marş sportiv”), muzică de cameră, muzică uşoară. Unele cântece de ale sale au devenit şlagăre: „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara”, „Azi noapte te-am visat”, „Fetiţele din Bucureşti”, „Ţi-am luat un mărţişor”, „Hai să-ţi arăt Bucureştiul noaptea”, „Astăzi e ziua ta”, „Ţărăncuţă, ţărăncuţă” etc.
Ion Vasilescu este considerat întâiul mare creator de muzică ușoară, cu specific național, precis conturat prin valorificarea melosului popular.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com