Ucraina dar şi cetăţenii săi sunt înglodaţi în datorii. La etapa actuală datoria publică a ţării a ajuns la 1,334 trilioane grivne, iar datoria externă este de 34,409 miliarde dolari SUA (826 miliarde grivne) şi depăşeşte volumul rezervelor Băncii naţionale de 2,5 ori.
Datoriile ţării cresc de la o zi la alta şi din cauza deprecierii grivnei faţă de dolar. Astfel, fiecărui cetăţean al ţării îi revine la etapa actuală o datorie faţă de creditorii externi în valoare de 1.000 dolari şi aproape 13.000 grivne creditorilor interni. În plus, mai există datoriile cercurilor de afaceri pentru care statul nu este responsabil şi care constituie circa 60 miliarde de dolari. Potrivit Ministerului de Finanţe, Ucraina mai poate obţine de la FMI şi alţi creditori aproximativ 10 miliarde de dolari (290 miliarde grivne). În aceste condiţii preţul unui dolar va putea fi menţinut la 29 grivne. În caz contrar, prognozele cu privire la soarta valutei naţionale sunt catastrofale.
Generozitatea creditorilor internaţionali faţă de Ucraina nu a adus şi o îmbunătăţire a vieţii oamenilor simpli. Dimpotrivă, în doi ani lumea a sărăcit de câteva ori şi este pusă în incapacitate de plată a facturilor la utilităţi, medicamente sau alimente. În acelaşi timp, toate creditele obţinute în ultima perioadă nu sunt direcţionate la relansarea economiei naţionale şi nimeni nu poate înţelege până la capăt ce se întâmplă cu ele. Se creează impresia că asistăm la un proces de înrobire intenţionată a ţării prin acumularea de datorii uriaşe. Manipularea prin datorii se numeste acum globalizare. FMI, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale împrumută bani, pentru ca apoi să-şi impună propriile condiţii. Aceasta înseamnă că aceste credite trebuiesc returnate cu dobânzi ridicate, la care se mai adaugă reducerea cheltuielilor pentru programele sociale, învăţământ, ocrotirea sănătăţii, privatizarea întreprinderilor etc. Toate acestea le simţim acum pe propria piele. Se închid sau se comasează şcoli, spitale, nu sunt finanţate programele sociale ş.a.m.d. Banii împrumutaţi facilitează subminarea economiei ţării şi aceste datorii vor fi rambursate cu mare greutate. În aceste condiţii Ucraina a devenit un teritoriu colonizat de marile instituţii financiare, dependent pe plan politic, economic sau cultural şi cu un viitor incert.