Agricultura a fost și este o ramură a economiei cu un anumit risc. Nu-l pot exclude nici tehnologiile moderne, căci el este determinat de factorii naturali. Calamitățile naturii pot cauza mari pagube agricultorilor, iar uneori și surplusurile de recoltă nu le aduc prea mari bucurii, ci mai multe griji în rezultatul scăderii considerabile a prețurilor. În țările civilizate, în ambele cazuri statul le acordă agricultorilor anumite compensații. Mai rar se întâmplă așa ceva în Ucraina.
Anul acesta, ca niciodată, s-a obținut o recoltă bogată de mere. Piața internă este suprasaturată, iar întreprinderile de prelucrare le propun pomicultorilor prețuri simbolice – 70 copeici pentru un kilogram de mere, pe când toamna trecută ele au fost de 10 ori mai mari. Dar și piața de desfacere oferă puține șanse. Statistica arată că Ucraina exportă mere în 50 de țări ale lumii, însă două treimi din exportul ucrainean de fructe revine la trei țări – Belarus (43 la sută), Moldova (20 la sută) și Suedia (10 la sută).
Sunt tot mai multe cazuri când decepționații pomicultori împrăștie merele în câmp în loc de îngrășăminte organice. „Măcar atâta folos”, zic ei, având puțină speranță în ajutorul din partea statului.
Dar ajutorul cam întârzie, deși s-au luat unele decizii. Iată, Ministerul Politicii Agrare și Alimentației a decis să direcționeze o parte din mijloacele bugetare în susținerea pomicultorilor, compensând cheltuielile la construcția depozitelor pentru fructe. În acest mod Guvernul intenționează să-i susțină pe fermieri în actualul sezon, când prețurile la fructe au scăzut considerabil. „La asemenea prețuri nu este convenabil chiar să culegi fructele de pe pomi”, i-a citat pe unii fermieri primul adjunct al ministrului Politicii Agrare, Maksym Martyniuk. Guvernantul a precizat că sunt prevăzute 70-100 milioane grivne în susținerea producătorilor de fructe. Potrivit lui, încă n-a fost calculată formula compensării, însă ea va depăși nivelul de 50 la sută. Cererile din partea producătorilor urmează să fie depuse până la 1 decembrie, iar compensările vor fi plătite până la sfârșitul acestui an bugetar.
Nu știm în ce măsură ajutorul promis de stat va compensa pierderile pomicultorilor, însă unii dintre ei deja s-au decepționat. Chiar și în regiunea noastră. Unii pomicultori din raionul Hotin, unde livezile întotdeauna au fost o mândrie a gospodarului, au început să taie pomii.
Este diametral opusă părerea vestitului pomicultor din Priprutea, raionul Noua Suliță, domnul Vasile Hauca:
– Nu trebuie să facem din aceasta tragedie. Nu trebuie să ne lăsăm păgubași, ci să găsim soluții. Așa este soarta fermierului. Cine dorește să aibă ceva, se scoală mai devreme și mai târziu se culcă. N-o să vină nimeni din alte părți ca să ne învețe cum să lucrăm pământul, cum să îngrijim de livadă. E o datorie a noastră și în orice situație trebuie să găsim posibilități și nu îndreptățiri.