Zilele acestea, tânărului cercetător bucovinean, Vladimir Acatrini, i s-a înmânat distincția „Etnograf de onoare”. Astfel au fost apreciate studiile lui despre istoria și cultura ținutului nostru. În munca de studiere și valorificare a trecutului Bucovinei Vladimir Acatrini este încurajat și susținut de tatăl său, Mihail Acatrini, directorul Școlii medii din Băhrinești, raionul Hliboca. În genere, familia Acatrini a scos în evidență multe materiale inedite despre celebra familie bucovineană Mandicevschi, care își are originile la Băhrinești. Tatăl și fiul Acatrini au prezentat o expoziție la Muzeul Etnografic Regional Cernăuți, consacrată membrilor familiei Mandicevschi, care au proslăvit Bucovina în lume. Documente inedite despre această familie sunt expuse în sala de muzeu a Școlii medii din Băhrinești.
Vladimir Acatrini a semnat mai multe articole pe această temă în reviste ucrainene și românești. Ca cercetător al istoriei ținutului natal, Vladimir Acatrini și-a adus contribuția la editarea volumului „Războiul Monumentelor” (Soarta monumentelor din Basarabia, Bucovina de Nord și Transnistria în perioada 1918-1944) de Iulian Rusanovschi.
O parte din articolele lui Vladimir Acatrini au fost publicate în „Libertatea Cuvântului”. Cu prilejul înmânării acestei distincții, colaboratorii ziarului online „Libertatea Cuvântului” îl felicită pe Vladimir Acatrini, dorindu-i succese și mai mari în activitatea sa de cercetător al istoriei acestui pitoresc meleag, numit cu dragoste de poet – „dulcea Bucovină”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com