Vladimir Thoric: „Amenințarea există de 30 de ani”

18 6 A 4

Serviciile secrete occidentale raportează că Rusia plănuiește să destabilizeze situația din Moldova în viitorul apropiat. Politicienii moldoveni fugari și forțele pro-ruse din țară o ajută să facă acest lucru. Jurnalistul RISE Moldova, Vladimir Thoric, a declarat pentru Canalul 24 că Rusia va încerca să folosească alegerile prezidențiale și parlamentare, care urmează să aibă loc în Moldova, pentru a se răzbuna. De asemenea, aceasta continuă să alimenteze conflictele din țară.

În ultimii ani, Rusia s-a bazat pe politicieni care sunt căutați în Republica Moldova pentru delapidări pe scară largă, fraude și crearea de grupuri criminale. În general, destabilizarea de către Rusia a situației din Moldova durează de 30 de ani. Iar Kremlinul reușește pentru că Moldova rămâne cea mai săracă țară din Europa. Rușii se folosesc cu abilitate de oficialii corupți și de gangsterii locali, a notat jurnalistul.

Vorbim despre un politician precum Ilan Șor, care încearcă să „construiască” la Moscova un bloc politic numit „Victorie”. Un alt oligarh, Vladimir Plahotniuc, a jefuit Moldova timp de aproximativ 10 ani. De asemenea, a fugit din țară și a fost dat în căutare pentru delapidarea a sute de milioane de dolari. Acum, grupurile criminale organizate ale lui Plahotniuc-Șor încearcă să se răzbune și, cu ajutorul serviciilor speciale rusești și al politicienilor moldoveni care nu au nimic de pierdut, să revină la putere în Moldova, a subliniat el.

Rusia va încerca să folosească instrumentele democratice împotriva Republicii Moldova, și anume alegerile prezidențiale care vor avea loc în toamna anului 2024 și alegerile parlamentare programate pentru 2025.

Negocierile privind aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor începe în curând. Din această cauză, Rusia a lansat o campanie anti-europeană în Moldova. Cu ajutorul propagandiștilor, aceasta răspândește narațiuni precum că „Uniunea Europeană este un război” și că „Maia Sandu este, de asemenea, un război”.

Propagandiștii pro-ruși locali nu observă că, de fapt, războiul este tot ce este legat de Rusia de astăzi, de regimul lui Putin, dar încearcă să manipuleze, a declarat Vladimir Thoric.  În opinia sa, Rusia este pregătită să declanșeze conflicte interreligioase, interconfesionale, interetnice în Republica Moldova doar pentru a menține controlul asupra Moldovei.

El a reamintit că regiunile estice ale Moldovei sunt încă ocupate de Rusia, inclusiv Transnistria, unde aproximativ o jumătate de milion de oameni trăiesc într-o rezervație. Rusia este gata să cheltuiască aproximativ un milion de dolari pe lună pentru a alimenta diverse conflicte care încă nu au izbucnit în societatea moldovenească.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий