Volodymyr Zelenski i-a răspuns lui Putin referitor la „armistiţiul” de Crăciun

6 01 2023 F 2

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a reacționat la propunerea șefului Kremlinului de „încetare a focului” de Crăciun. Președintele consideră că Rusia vrea să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri înaintarea Armatei Ucrainene în Donbas și a se apropia de pozițiile Forțelor Armate ucrainene.

Volodymyr Zelenski a menţionat că încă în data de 12 decembrie Rusia a primit o propunere de a începe realizarea formulei păcii prin retragerea trupelor sale de ocupaţie de pe teritoriul Ucrainei până la Crăciun.  „Unul dintre punctele propunerii prevede retragerea trupelor de ocupație ruse de pe teritoriul țării noastre. Aceasta este o modalitate garantată și fiabilă de a opri focul, pierderile umane și războiul în general. În dimineața aceleiași zile, numărul soldaților ruși uciși a fost de 82 de mii”, a subliniat Zelenski.

„Ambele propuneri ale noastre, probabil, nu au fost auzite de liderii țării dumneavoastră… Până astăzi ați pierdut deja aproape 110.000 dintre soldații voştri uciși în acest război», a adăugat șeful statului ucrainean.  Zelenski a subliniat că Rusia a refuzat oferta părții ucrainene de a opri agresiunea și nu caută deloc pacea. „Acum vor să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri înaintarea militarilor noștri în Donbas pentru o vreme și a aduce echipamente, muniții și mobilizați mai aproape de pozițiile noastre. Ce va da asta? Numai o nouă creștere a numărului de victime», a relevat el. Președintele a opinat că pentru încheierea rapidă a războiului un „armistiţiu de Crăciun” este prea puţin. „Toată lumea știe cum Kremlinul folosește o pauză în război pentru a continua războiul cu forțe noi. Și pentru a pune capăt războiului mai repede, este nevoie cu totul de altceva. Este necesar ca cetățenii Rusiei să găsească curajul de a se elibera ei înșiși măcar în decurs de 36 de ore, în timpul Crăciunului, de frica rușinoasă faţă de o persoană din Kremlin. Frica voastră faţă de el distruge țara voastră”, a rezumat Volodymyr Zelenski.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий