Volodymyr Zelenski: „Securitatea Ucrainei este şi securitatea Europei”

14 02 2022 INFO 2 a

La Kiev a avut loc întâlnirea Cancelarului federal al Germaniei, Olaf Scholz, şi a Preşedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenski. Părţile au examinat securitatea Ucrainei, întâlnirea în Formatul Normandia, pericolul invaziei la scară largă a Rusiei, calitatea de membru al NATO etc., transmite ICTV. Preşedintele Zelenski a subliniat: crearea condiţiilor pentru securitatea în Europa este imposibilă fără Ucraina. În opinia lui, escaladarea la frontierele statului nostru este un pericol pentru lumea întreagă. „Securitatea Ucrainei este şi securitatea Europei”, s-a exprimat laconic Volodymyr Zelenski. La rândul său, Olaf Scholz a declarat că dacă Rusia va declara un nou război, Germania ştie ce trebuie să facă. La posibila escaladare pe Rusia o aşteaptă un răspuns adecvat.

Preşedintele Ucrainei speră că în curând va avea loc întâlnirea liderilor cvartetului Normandia. Ucraina aşteaptă să se ajungă la o înţelegere în privinţa desfăşurării summit-ului liderilor Germaniei, Franţei şi Rusiei în cel mai apropiat timp.  „Am discutat ultimii paşi în limita reglementării paşnice. Aşteptăm ca în timpul apropiat vom reuşi să desfăşurăm următoarele negocieri şi să ne înţelegem în privinţa summit-ului liderilor Formatului Normandia”, a subliniat Preşedintele.

Pericolul intervenţiei la scară largă  a Rusiei rămâne. În aceasta nu au îndoieli nici Preşedintele Ucrainei, nici Cancelarul Germaniei. „Chemăm Rusia să se folosească de propunerea la dialog. În cazul escaladării militare suntem gata la sancţiuni eficiente”, a spus clar Scholz.

Ucraina tinde să devină membră cu drepturi depline a NATO, însă Scholz a opinat că această chestiune nu este actuală în prezent. Preşedintele Ucrainei este convins că nu există nici un semnal că obţinerea calificativului de membru al NATO nu este actuală.

Cancelarul federal al Germaniei a afirmat că suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei nu este un obiect al negocierilor.  Olaf Scholz şi-a expus poziţia: agresiunea militară în continuare a Rusiei poate avea  enorme consecințe politice şi economice chiar pentru Rusia. „Despre aceasta voi spune mâine la Moscova”, a dat asigurări Cancelarul german în rezultatul negocierilor cu Zelenski.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий