Vopsele naturale pentru ouăle de Paşti

tehnici-decorare-incondeiere-oua

tehnici-decorare-incondeiere-ouaOul vopsit şi încondeiat este unul din simbolurile Paştelui. Încondeierea ouălor este un meşteşug popular cu tradiţii milenare. Dar importantă e şi pregătirea vopselelor pentru ouă, mai ales a celor naturale. Vă propunem câteva reţete de obţinere a vopselelor naturale anume pentru acest meşteşug şi tradiţie.
Culoarea galbenă. Pentru ca ouăle să capete o culoare galbenă, ele trebuie fierte în apa în care se adaugă coji de ceapă, morcovi, seminţe de chimen şi romaniţă. Dacă ouăle au coaja galbenă, culoarea se primeşte galben-închisă sau maro. Seminţele de romaniţă dau o culoare galben-deschisă. Ouăle pot fi fierte împreună cu pacheţelele de romaniţă, cumpărate la farmacie.
Kurkuma este fiartă 15 minute în apă în care apoi se pun ouăle.
Pentru pregătirea vopselei se ia un litru de apă, trei linguri de praf de kurkuma şi morcov roşu dat pe răzătoare. Se fierbe 30 minute.
Oranj. Pentru a obţine culoarea oranj a ouălor, se folosesc suc de portocale, suc de mandarine, paprică, suc de morcov roşu.
4 linguri de paprică se adaugă la un pahar de apă şi se fierb 30 de minute, după aceea în soluţia primită se introduc ouăle.
Ouăle fierte (fierbinţi) se introduc în suc de morcov roşu, la care se adaugă kurkumă în dependenţă de nuanţa culorii dorite.
Culoarea maro. Pentru a obţine o astfel de culoare se folosesc frunze de mesteacăn, ceai negru, cafea. Se găteşte cafea sau ceai tare şi se fierb în el ouăle.
Pentru culoarea cărămizie se folosesc cojile de ceapă.
De exemplu: la 3 litri de apă se adaugă 4 pahare de coji de ceapă şi se fierb timp de o oră. Cu cât mai multe sunt cojile de ceapă, cu atât mai densă este vopseaua obţinută. Ouăle se introduc în soluţia primită.
Pentru obţinerea culorii liliachii se procedează la fel, dar folosind şi cojile de ceapă roşie.
Culoarea roşie. Se foloseşte ceai din scoarţă sau din crenguţe de vişin.
De exemplu: scoarţa sau crenguţele de vişin se fierb şi se lasă pentru o noapte. Apoi în ceai se fierb ouăle. Dacă ceaiul este slab, ouăle capătă o culoare roză.
Pentru obţinerea culorii roz şi cu nuanţe violete, se folosesc pomuşoare de afine, merişoare, răchiţele (îngheţate sau sucuri), zmeură, coacăză, vişine, varză roşie. În soluţia primită se introduc ouăle deja fierte.
Culoarea verde. Se folosesc spanac uscat, pătrunjel, urzică, iederă, ceai de afine.
Se fierb ouăle în ceai de urzică uscată (la un litru de apă – 3 pahare de urzică mărunţită).
Un alt exemplu: peste spanacul mărunţit se toarnă apă şi se fierbe 30 de minute (se lasă să se răcească).
Culoarea albastră. Se folosesc afine, merişoare (pomuşoarele pot fi îngheţate) pomuşoare de soc, frunze de varză roşie. Soluţia este de culoare roşie, iar ouăle devin albastre.
Însemnătatea culorilor şi ornamentelor ouălor vopsite şi încondeiate pentru Paşti
Mesteacănul – simbolul sănătăţii; porumbelul – simbolul sufletului; plasa simbolizează destinul; culoarea albă – începutul tuturor începuturilor; plasă galbenă –simbolul soarelui şi destinului; stejarul – simbolul puterii; punctele – simbolul rodniciei; prunul – simbolul iubirii; pomuşoarele – simbolul fertilităţii; florile – simbolul verginităţii.

Добавить комментарий