Zece metode pentru stimularea metabolismului

50875798b08d

50875798b08dDacă nu ardeţi suficiente calorii, dacă rezultatele exerciţiilor pe care le faceţi nu sunt mulţumitoare şi dietele pe care le ţineţi nu au efectele dorite, înseamnă că metabolismul dvs. trebuie puţin stimulat pentru a ajunge la rezultatele dorite.
Metabolismul reprezintă multitudinea proceselor fizice şi chimice din organism, prin care substanţele sunt produse, menţinute sau distruse, dar şi prin care energia este pusă la dispoziţia celulelor. Cu alte cuvinte, metabolismul înseamnă toate schimbările care au loc în organismul uman, iar rezultatul constă în ceea ce se numeşte „arderea caloriilor”. Pe lângă energia necesară desfăşurării activităţilor de zi cu zi sau pentru termoreglare, corpul cheltuieşte, şi încă foarte mult, pentru întreţinerea funcţiilor vitale. Iată câteva metode simple pentru stimularea metabolismului.
 Creşteţi masa musculară
Multe persoane încep să facă sport pentru a slăbi, însă dezamăgirea lor e mare când observă că, în loc să piardă în greutate, le creşte masa musculară. Însă, nu trebuie să se îngrijoreze. O masă musculară mai mare ajută la arderea mai multor calorii. Muşchii sunt extrem de bine irigaţi cu sânge, deci, suntem extrem de activi din punct de vedere metabolic, mai ales în comparaţie cu ţesutul adipos, considerat mai „leneş”.
 Alternaţi antrenamentele de forţă cu şedinţele de aerobic
Pentru arderea cât mai multor calorii e bine să combinaţi antrenamentele de forţă cu şedinţele de aerobic, însă acestea din urmă trebuie să aibă loc în altă zi decât primele. Apoi, de trei ori pe săptămână ar fi bine să acordaţi 30-60 de minute ciclismului, plimbărilor, înotului, sau oricărui alt sport.
 Yoga scade nivelul de cortizol
Studiile arată că, după 50 de minute de yoga practicată în mod frecvent, se observă o scădere a nivelului de cortizol (hormonul stresului), lucru ce inhibă arderea grăsimilor. Dacă n-aţi mai practicat acest sport până acum, începeţi cu câte 10 minute zilnic, apoi creşteţi durata treptat.
 Apelaţi la sucuri proaspete după antrenament
După circa 30 de minute de la finalizarea activităţilor fizice intense, se recomandă să luaţi sucul proaspăt obţinut din fructele şi legumele care vă plac, deoarece ajută atât la creşterea masei musculare, cât şi la stimularea metabolismului şi, implicit, la arderea caloriilor.
 Hidrataţi-vă corespunzător
Apa nu lasă metabolismul să se lenevească. În plus, numărul caloriilor arse creşte în paralel cu cantitatea de lichid consumată. Şi ceaiul verde este recomandat, datorită conţinutului de cofeină şi catechine.
 Consumaţi cafea cu măsură
Toate băuturile ce conţin cofeină stimulează metabolismul, însă numai cafeaua este varianta naturală şi sănătoasă. Atenţie: fiecare persoană reacţionează diferit la acest produs, aşa că nu vă rămâne decât să descoperiţi singuri cantitatea suportată de organism.
 Beţi ceai verde
Şi ceaiul verde este recomandat, datorită conţinutului de cofeină şi catechine. Apoi, din când în când puteţi lua şi câte o băutură energizantă care conţine atât cofeină, cât şi taurină şi vitamine, toate acestea stimulând metabolismul.
 Şi proteinele ajută
Pentru a putea asimila proteinele, organismul consumă practic, cam tot atâtea calorii pe cât primeşte. Atenţie: regimul hiperproteic poate predispune la carenţe, deci, dacă apelaţi la el, e bine să o faceţi numai pentru perioade scurte de timp.
 Nu ţineţi diete stricte
Dietele care asigură mai puţin de 1.200 kilocalorii pe zi provoacă dezechilibrare în organism, iar scăderea ponderabilă se datorează pierderilor de masă musculară, şi în mai mică măsură pierderea ţesutului adipos. Cel mai bine e să mâncaţi puţin, des şi sănătos.
 Iubiţi bucatele picante
Consumaţi cât mai mult ardei iute sau muştar. Studiile arată că mâncărurile picante ajută metabolismul, rata acestuia fiind mai crescută cu până la 20-25 la sută.
Dacă nu aveţi posibilitatea să vă preparaţi un suc proaspăt din fructe sau legume în timp util, puteţi opta pentru o banană cu unt de arahide. Ar fi de preferat ca untul de arahide să nu aibă adaos de zahăr şi margarină.

Добавить комментарий