Pronosticul revistei „The Economist”: la ce se poate aştepta civilizaţia umană în 2021?
Pronosticul, făcut de una dintre cele mai vestite publicaţii economice din lume la răspântie de ani, a fost tradus şi difuzat de ediţia ucraineană „Glavkom”. Prima tendinţă este „lupta pentru vaccinul împotriva coronavirusului”. „Diplomaţia vaccinării” va fi însoţită de contradicţii interne în ţări şi pe arena mondială referitoare la faptul cine şi când trebuie să primească vaccin. Însă, se vor găsi mulţi oameni, care se vor dezice de vaccinare, chiar dacă vor fi impuşi.
Cea de a doua tendinţă constă în reînnoirea neuniformă a economiei. În această situaţie va creşte decalajul între firmele puternice şi cele slabe.
Cea de a treia tendinţă prevede încercările „de refacere a ordinii dereglate din lume”. Tendinţa negativă, în opinia „The Economist”, nu se va schimba.
Revista consideră că cea de a patra tendinţă se referă la creşterea încordării în relaţiile dintre SUA şi China. Iar noul Preşedinte american nu va opri acest război comercial. Cea de a cincea tendinţă – „concurenţa între companiile puternice” – se referă la giganţii tehnologici. Anume companiile tehnologice au şi devenit un front al conflictului între SUA şi China. Astfel businessul va deveni un câmp de luptă geopolitic.
Cea de a şasea tendinţă este „determinarea rolului tehnologiilor performante în viaţa oamenilor”. Formele tehnologice de activitate din anul 2020 – videoconferinţa, Internet-magazinele, munca la distanţă – vor intra şi în noul an. În 2021 va fi clar dacă aceste schimbări sunt de lungă durată.
Cea de a şaptea tendinţă afirmă că „lumea devine mai puţin liberă”. Domeniul turismului nu va fi de mari proporţii, călătoriile prin ţările lumii vor fi înlocuite cu „călătorii interne”.
Omenirea va obţine şansa de a se lupta cu problema schimbării climei şi aceasta este a opta tendinţă. Cea de a noua tendinţă presupune că anul 2021 va fi un an „deja vu”, adică omenirea îşi va aduce aminte de cele uitate, vor avea loc evenimentele politice, sportive şi comerciale planificate pe anul 2020 şi amânate din cauza pandemiei. Ultima, cea de a zecea tendinţă, atenţionează că lumea se află la limita noilor provocări şi riscuri. Politicienii sunt chemaţi să aibă o atitudine mai serioasă faţă de îndatoririle lor, să fie mai chibzuiţi în acţiuni şi să prevadă consecinţele lor.
Cu toate acestea, „The Economist” speră că anul 2021 o va ajuta pe omenire să-şi îmbunătăţească viaţa şi să primească cu demnitate noile provocări potenţiale.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com