Din topul ştirilor

2 01 2020 LC TOP 2

Constructorii de la SA „Nadia” („Speranţa”) din Hliboca îndreptăţesc pe deplin denumirea firmei lor. Chiar şi în anul 2020, destul de complicat din cauza pandemiei, Societatea „Nadia” a avut realizări importante. După cum a menţionat directorul general, Vasile Bicer, datorită îmbunătăţirii bazei tehnico-materiale şi completării parcului de transport, constructorii au lucrat în ritm intens. În termenele prevăzute au fost construite şi date în exploatare trei ambulatorii, iar reparaţii capitale au fost efectuate la şase obiective. În satul Cameanca a fost construit un nou bloc al şcolii locale. Au fost efectuate reparaţii parţiale ale drumurilor din satele Petriceanca, Suceveni, Cupca şi Pătrăuţi.

2 01 2021 LC TOP 4

***

„Am acasă o pisică, pe care n-am văzut-o demult, şi iată am desenat-o”, povesteşte Alina, o fetiţă internată la Spitalul pentru copii „Ocrotirea mamei şi copilului” din Kiev. Desenând, am uitat unde mă aflu”. Asemenea „destăinuiri” fac şi alţi mici pacienţi de la acest spital, după ce au asistat la master-clas al pictorului Hanoh Piven din Israel, scrie „Dzerkalo tyjnia” („Oglinda săptămânii”). La acest spital din capitala Ucrainei sunt internaţi copii care suferă de boli grave şi incurabile.  Unii dintre ei se află aici un timp îndelungat , de aceea specialiştii se preocupă nu numai de tratarea lor, ci luptă şi pentru sănătatea lor psihologică. Pictorul din Israel, Hanoh Piven, a găsit echilibrul între artă şi psihoterapie. Pentru el comunicarea vie şi lucrul cu copiii este scopul principal al vieţii. El practică „art-terapia” în decursul a treizeci de ani.

În ultima lună pictorul Hanoh Piven s-a aflat în Ucraina,  ţinând master-clase de „art-terapie”. La ele au participat copiii bolnavi împreună cu părinţii.

La Kiev Hanoh Piven  s-a aflat la invitaţia Ambasadei Israelului şi a Organizaţiei publice Small Heart with Art, în cadrul proiectului „Arta sănătăţii”.

***

Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei va construi o Catedrală şi un Centru Cultural Românesc, scrie „Timpul”.  Terenul pe care va fi construit lăcaşul sfânt a fost deja achiziţionat cu sprijinul financiar al Guvernului României.

Episcopia de Bălţi este succesoarea de drept a Episcopiei Hotinului, structură ecleziastică a Bisericii Ortodoxe Române din perioada interbelică, înfiinţată pe 8 martie 1923. Primul ierarh care a păstorit la Bălţi a fost episcopul Visarion Puiu, în timpul căruia a fost construită actuala Catedrala episcopală „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Tot atunci au fost înălţate 64 de biserici, iar alte 343 au fost renovate. După ocupaţia sovietică a Basarabiei, eparhia şi-a încetat activitatea, dar fără a fi desfiinţată de Patriarhia Română. ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a declarat:  „Biserica română este pentru noi biserica mamă, biserica neamului nostru şi România este mama noastră din care Bunul Dumnezeu ne-a plămădit pe toţi”.

După reactivarea Mitropoliei Basarabiei în decembrie 1992, subordonată canonic Patriarhiei Române, au fost reactivate şi eparhiile sale istorice şi sufragane, printre care Episcopia de Bălţi, dar patrimoniul nu i-a fost retrocedat. În aceste condiţii, Episcopia de Bălţi a decis să ridice o nouă Catedrală şi un Centru Cultural Românesc.

2  01 2021 LC TOP 1

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий