Zvonurile privind alegerile anticipate devin realitate

31670

Președintele se pregăteşte de alegeri anticipate. Fracțiunea „Blocul lui Petro Poroşenko” (BPP) e posibil să se retragă din majoritatea parlamentară pentru a lansa procesul electoral anticipat, anunţă mai multe medii de informare din ţară, citând propriile sale surse în Parlament.

Poroşenko şi-a adunat în taină deputaţii BPP şi le-a anunţat despre intenţia de a dizolva Parlamentul. Potrivit observatorilor, acest pas al Președintelui a fost determinat de pierderea controlului asupra actualei legislaturi a Radei Supreme. De fapt, zvonurile privind prăbuşirea actualei coaliţii parlamentare circulă încă din 2017, iar analiştii politici anunţau că echipa Preşedintelui elaborează un scenariu prin anunţarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale anticipate, care să permită realegerea lui Poroşenko în funcţia de şef al statului. Candidaţii la funcţia de preşedinte vor cheltui în timpul campaniei electorale aproximativ 80-100 milioane de euro, consideră Oleksii Koşel, preşedintele Comitetului alegătorilor din Ucraina. Potrivit lui, această sumă este necesară pentru publicitate în mass-media, servicii de consultanţă politică etc. În această evaluare nu au fost incluse şi costurile de mituire ale alegătorilor. Potrivit analistului politic Denis Boguş, această metodă va fi utilizată foarte activ la viitoarele alegeri. A mitui 10% din electorat costă aproximativ 30 milioane de dolari, adică 250 grivne pentru fiecare potenţial alegător, susţine Boguş. Publicitatea la TV este cea mai scumpă. Mulți candidați se bucură de preferințe speciale pe canalele lor de televiziune. De exemplu, Oleg Leaşko este promovat în mod activ pe canalul „Ucraina”, afiliat cu numele lui Rinat Ahmetov. Iulia Tymoșenko și partidul „Ukrop” cooperează activ cu canalul TV „1+1” al lui Igor Kolomoiskyi, iar Iuri Boiko apare cel mai des pe canalul „Inter” a lui Dmytri Firtaş. Este cunoscut faptul că Boiko a transferat deja 10 milioane grivne acestui canal.

Alegerile anticipate şi legăturile cu elitele locale nu-l vor ajuta pe Poroşenko să câştige al doilea mandat, consideră expertul politic Vitali Kulyk. În cazul alegerilor anticipate, Poroșenko nu va putea să adune o majoritate în Parlament, iar rating-urile sale prezidențiale în principiu nu vor crește. Prin urmare, este neprofitabil pentru Preşedinte să organizeze alegeri înainte de termen, consideră politologul. Potrivit expertului, pentru a rămâne la putere Poroșenko trebuie să se concentreze mai mult pe lucrul cu candidații majoritari din regiuni și orașe, care ar putea să voteze pentru el ca pentru „un candidat mai puţin rău în comparație cu Tymoșenko”.

Добавить комментарий