Astăzi, 10 decembrie, este marcată Ziua Mondială a Fotbalului (World Football Day). Această inițiativă a fost înaintată de către Organizația Națiunilor Unite, având scopul de a aduce un omagiu sportului rege care a reușit să cucerească inimile a milioane de oameni din diverse colțuri ale mapamondului.
Originile fotbalului se află undeva în urmă cu peste 2000 de ani. În 2004, forul ce guvernează acest sport la nivel mondial FIFA (Fédération Internationale de Football Association) a recunoscut China ca fiind locul de naștere al fotbalului. În jurul anului 200 î.e.n. chinezii jucau un sport asemănător numit cuju, ceea ce în traducere înseamnă ”a împinge cu piciorul”. Mai mult decât atât, un joc asemănător a fost datat în 1400 și la japonezi.
O altă părere privind originea fotbalul are la baza ipoteza precum că acest gen de sport a fost o destindere crudă introdusă de saxoni (Anglia, sec. VIII), care dădeau șuturi capurilor tăiate ale inamicilor lor pe câmpul de luptă.
Totuși, patria fotbalului modern este considerată Anglia. Acolo a apărut poarta, repartizarea în două echipe și desigur, mingea. În așa mod se distrau păturile inferioare ale societății, folosind în calitate de minge vezică de porc umflată sau capuri tăiate de animale. Deoarece astfel de jocuri erau de necontrolat, monarhii în secolul XIV le-au interzis de câteva ori. În pofida acestui fapt, această distracție nu s-a pierdut, iar în secolul XVI întreaga țară juca fotbal în mod deschis. Regulile jocului, care se aseamănă foarte mult cu cele ale fotbalului contemporan, au fost introduse în anul 1801, fiind descrise de către Joseph Strutt în lucrarea sa ”Sportul și alte moduri de petrecere a timpului”. În anul 1863 regulile fotbalului au fost oficializate, iar în Anglia apar primele asociații de fotbal. În așa mod a apărut și s-a dezvoltat cel mai popular gen de sport din lume — fotbalul.
În primăvara anului 2001, FIFA informa că peste 240 de milioane de oameni joacă regulat fotbal, în peste 200 de țări de pe întreg globul. Printre aceștia, peste 20 de milioane sunt femei. S-au înregistrat aproximativ 1,5 milioane de echipe și 300 000 de cluburi profesioniste.
Un lucru interesant este că numărul țărilor membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) este mai mic decât numărul țărilor membre ale Federației internaționale de fotbal (FIFA).
Dacă e să comparăm nivelul de popularitate al acestui gen de sport în calendarul sportiv mondial, atunci campionatele mondiale de fotbal sunt la fel de populare ca jocurile olimpice. Iată de ce nu este uimitor faptul că acest gen de sport cu o istorie multiseculară este sărbătorit la nivel internațional. Inițiativa de a sărbători fotbalul a venit din partea ONU. Ca rezultat, genul de sport numărul unu în lume s-a ales cu o sărbătoare aparte!
Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com