10 octombrie: sărbători şi semne ale timpului

10 10 2022 F 1

La 10 octombrie, pe stil nou,  creștinii ortodocşi îi prăznuiesc pe Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia.  Ei au fost frați, născuţi în Nicomidia.  În timpul persecuțiilor declanșate de Maximian, aceștia, împreună cu mai mulți creștini, au părăsit cetatea și s-au ascuns în munți. Când Evlampie a trebuit să meargă în cetate după hrană, a văzut afișat pe un perete un edict care proclama prigonirea creștinilor.  El a fost dus la judecată, însă nu a vrut să se lepede de Hristos înaintea judecătorului. Atunci, Evlampie a fost supus la multe chinuri. Tot în vremea aceea, Evlampia s-a înfățișat înaintea judecătorului, mărturisind credința în Hristos.  Împreună cu ei au mai fost omorați încă doua sute de creștini.

În Ucraina, pe stil vechi, este cinstit Sfântul Savatie de Solovki, adormit întru Domnul la 27 septembrie/10 octombrie 1435.  El a pus începutul Mănăstirii de pe insula Solvki din Marea Albă, pe care bolşevicii au transformat-o într-un lagăr al GULAG-ului.  Sfântul Savatie a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă. În tradiţia populară, în ziua Sfântului Savatie erau onoraţi prisăcarii. În popor se crede că prisăcar poate fi numai un om cu gânduri curate şi cinstit. Or, la un om cu mari păcate albinele pier.

Semnele timpului arată că dacă în această zi a fost furtună, iarna va fi scurtă şi cu puţină zăpadă. Dacă nu plouă, gerurile vor veni mai târziu. Dacă vântul adie dinspre miază-noapte, iarna va fi geroasă, iar dacă adie dinspre miază-zi, iarna va fi caldă. Dacă a căzut prima zăpadă, peste 40 de zile va sosi iarna adevărată.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий