Două sărbători dragi sufletului şi apropiate în calendar

19 05 2022 S 2

Ziua Mondială a muzeelor și cea a cămășii brodate sunt două evenimente, altădată le-ași fi spus sărbători, dar bucuria lor e umbrită de tragedia prin care trecem acum. În fiecare an, pe la mijlocul, sau mai bine zis în a doua decadă a lunii lui Florar, marcăm aceste sărbători apropiate una de alta. 18 mai este declarată Ziua mondială a muzeelor, iar a treia joi a acestei ultime luni de primăvară este Ziua cămășii brodate.

Ne mândrim cu muzeele din ținutul nostru. Avem multe și diferite. La Cupca, în incinta actualului liceu, se află muzeul istoric al satului, dotat cu multe și interesante exponate, dar și cărți, documente, fotografii, mape  cu materiale despre oameni de vază din localitate, evenimente deosebite. O sală aparte este cea etnografică cu costume naționale, tablouri, icoane, ştergare, unelte gospodărești, veselă, alte obiecte vechi pe care le adunăm și le păstrăm aici.

Şi la Pătrăuții de Jos, satul meu de baștină, există de mulți ani un muzeu etnografic de mare valoare, de care are grijă profesorul, etnograful și folcloristul Valeriu Zmoșu, autorul monografiei folclorice a satului. Anume prin strădania domniei sale au fost adunate multe exponate, semnificative zonei respective. Acum  la Pătrăuții de Jos, grație efortului depus de dl Laurențiu Dragomir, directorul Asociației Protecția Patrimoniului din București, dar și cu sprijinul familiei Clioț,  în deosebi al doamnei Natalia Clioț-Balan, care este și directoarea actualei case-muzeu, va fi dată în exploatare în curând această casă veche, specifică localității date. Casa este un model de case vechi de pe timpuri și va găzdui și obiecte vechi ce aparțineau gospodarilor pătrăuceni din vremuri de altă dată. De fapt, la Pătrăuții de Jos se mai păstrează câteva case din vechime. Ne mândrim cu faptul că pe teritoriul ocolului silvic al satului, se păstrează casa în care a poposit în 1942  regele Mihai al României.

În final aș vrea să adaog că am acasă 2 camere muzeu la care țin mult și păstrez obiecte vechi ce au aparținut familiei mele.

În ceea ce privește cămașa brodată, vreau să spun că țin mult la această sărbătoare. Îi îndemn în permanență pe toți elevii, colegii de serviciu de la liceul din Cupca să aibă grijă de costumația atât în stil românesc, cât și în stil ucrainean. Mai ales că anume cămașa brodată în stil ucrainean, a fost inițiată în Bucovina noastră. Deși nu pot veni ca în alți ani la școală, îmbrăcați în costume sau cămăși cusute, elevii noștri au pregătit anul acesta fotografii, audio și video înregistrări în haine naționale românești și ucrainene, recitând versuri în ambele limbi despre pace, libertate, copilărie fericită, soare și cer senin. De asemenea, în toată această perioadă au pregătit desene, compoziții, montaje literare dedicate păcii, copilăriei, viselor fericite la care speră.  Să dea bunul Dumnezeu ca pacea multdorită de cei mari și de cei mici, să revină cât de curând pe mult pătimitul nostru pământ, să putem sărbători așa cum ne dorim și ziua muzeelor, și ziua cămășii brodate, și toate celelalte sărbători de care am dorit atât de mult.

19 05 2022 S 1   19 05 2022 S 3

 

19 05 2022 S 5

Eleonora SCHIPOR,

profesoară superioară la Liceul din Cupca

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий