24 decembrie: sărbători şi semne ale timpului

24 12 2022 F 1 (2)

La 24 decembrie, după calendarul bisericesc pe stil nou, este sărbătorit Ajunul Crăciunului. Ajunul Crăciunului este puntea de trecere către sărbătorile de iarnă. Este ultima zi din Postul Crăciunului.

Ajunul este important, căci precedă Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.  Nașterea Domnului este anunțată prin colinde și urări.  În dimineața ajunului, potrivit tradiției,  copiii și tinerii feciori pleacă prin sat să vestească venirea Domnului și se întorc acasă cu bucurie în suflet, dar și cu daruri de la oameni: mere, nuci, covrigi și portocale.  Tot în ajun, familia se adună la masă și mulțumește pentru bucuriile și roadele pe care le-au avut în casă pe toată perioada postului, cât și a anului.

În Ajunul Crăciunului toată casa trebuie să fie curată.  Se spune că gospodinele nu mai au voie să dea cu mătura pe 24 decembrie, pentru a nu-și alunga norocul din casă.

Tot în această zi, după calendarul pe stil vechi, este cinstit Sfântul Daniil Stâlpnicul. El s-a născut într-o familie creștină, în satul Vitaria din Mesopotamia. Datorită faptului că acesta a fost singurul copil dăruit de Domnul la părinții săi, a fost învățat să se închine Lui încă de la o vârstă fragedă.

Astfel, Sfântul Daniil Stâlpnicul și-a început viața monahală la vârsta de 12 ani. Având binecuvântarea Sfântului Simeon Stâlpnicul, a plecat din mănăstire pentru a se alătura unui templu păgân de la țărmul Mării Negre, care fusese părăsit. În ciuda acestui fapt, după ce a trecut o perioadă bună de vreme, Sfântul Daniil Stâlpnicul a decis să urce pe un stâlp, pe care a îndurat arșiță, frig și atacuri din partea demonilor, acolo unde a rămas până la ultima sa clipă din viață.

În timp ce se afla pe stâlp, Sfântul Daniil Stâlpnicul  a fost vizitat de împăratul Leon cel Mare, care a fost însoțit de oaspeți din străinătate, principi și aristocrați, dorind să mărturisească: „Iată cea mai scumpă comoară a împărăției mele!”. Se spune că în momentul în care Sfântul Daniil Stâlpnicul s-a stins din viață, au fost văzuți deasupra îngeri, proroci, apostoli și mucenici.

Semnele din bătrâni arată că, dacă în ziua de 24 decembrie este cald, iar noaptea – înghețuri, în luna aprilie timpul va fi frumos. Dacă pământul este acoperit cu zăpadă, vara va fi rece. Dacă în amiaza zilei soarele iese din nori, vara va fi cu arșiță. De e zi posomorâtă, vara va fi ploioasă.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий