12 ianuarie în calendarul bisericesc şi în cel popular

12 01 2023 F 1

La 12 ianuarie, stil nou, creștin ortodocșii o prăznuiesc pe Sfânta Tatiana. Sfânta Muceniță Tatiana a trăit în timpul domniei împăratului Alexandru Sever, mai exact între anii 223-235. Datorită credinței sale uriașe pe care o avea pentru Hristos, aceasta nu și-a dorit să se căsătorească. Astfel, în ciuda faptului că trecuse de mult de vârsta de 15 ani, Sfânta Muceniță Tatiana a fost trecută în rândul diaconițelor de Biserica din Roma. Cu toate acestea, într-o zi a fost dusă în templul zeului Apolo, pentru a-i aduce jertfe, însă bineînțeles că aceasta nu a făcut-o, ci a continuat să se roage pentru Hristos. Ca urmare al acestui fapt, a avut loc un cutremur, moment în care, o parte din templu, dar și statuile zeului, au fost distruse. Într-o altă zi, Sfânta Muceniță Tatiana a fost dusă și în templul zeiței Artemis, tot pentru a-i aduce jertfă. Tot prin intermediul rugăciunii sale, imediat cum s-a apropiat de templu, a luat foc fiind cuprins de fulgere din cer.

În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este cinstită Sfânta Muceniță Anisia, cunoscută ca fiind ocrotitoarea fetițelor. Sfânta Muceniță Anisia s-a născut în Tesalonic. Părinții acesteia făceau parte dintr-o familie bogată și nobilă. Chiar dacă nu duceau lipsă de absolut nimic, părinții sfintei au crescut-o cu evlavie pentru credința creștină. După moartea părinților săi, Sfânta Anisia s-a închinat pe sine cu totul rugăciunii și cugetărilor dumnezeiești în propria ei casa. Din dragoste și evlavie pentru Iisus Hristos, mărturisea adesea: „O, cât de mincinoasă este viața tinereții, intru care fie te smintești, fie smintești pe alții! Cu cât mai bună este bătrânețea! Iar sufletul meu se umple de tristețe văzând cât trebuie să aștept până ce voi urca la Domnul”.

Toată averea părinților a împărțit-o oamenilor amărâți, iar sfânta a trăit apoi doar din munca mâinilor ei. În vremea Sfintei Anisia, împăratul Maximian a decretat ca oricine poate să ucidă în voie creștini, fără niciun fel de judecată sau sentință.  Iar pentru că Anisia a mărturisit că este creștină, aceasta a fost ucisă în timp ce merge spre biserică, de către un soldat. Moaștele ei sunt prezente la Tesalonic, în Biserica Sfântul Dimitrie.

Semnele timpului arată că dacă în această zi ninge, vara va fi posomorâtă. Vântul dinspre miază zi prevestește o recoltă bogată și o vară caldă. Dacă e zi însorită, în curând vremea se va încălzi. Dacă pe cer nu se văd stelele, e semn că starea vremii se va schimba.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий