Cele mai frumoase flori ale toamnei – pentru învăţători

1 10 ES 2

Luna octombrie vine în viaţa noastră cu o sărbătoare de neuitat, o sărbătoare tradiţională – Ziua Învăţătorului. „Învăţătorule!” îl numeau cu drag şi evlavie ucenicii pe Mântuitorul lumii. Nu-i spuneau nici Maria Ta, nici Luminate Împărate, nici altfel, ci simplu, frumos, cinstit „Învăţătorule”! De-a lungul secolelor, deceniilor, anilor, munca grea şi nobilă a Învăţătorului a fost comparată cu cea a fântânarului, a cioplitorului, a grădinarului, a semănătorului, a cultivatorului. Căci învăţătorul şi sapă,  şi sădeşte, şi seamănă, şi cultivă sufleteşte în inimile discipolilor calităţile bune, dragostea de viață, de carte, de muncă, cinste, omenie, bunătate, dreptate, credinţă…

Viaţa fiecăruia dintre noi a fost, este, sau va fi legată de şcoală. Inginer, cosmonaut, doctor, ministru, oricine şi oriunde n-ai ajunge, drumul spre culmi porneşte de pe băncile şcolii. Tocmai de aceea nu trebuie nicicând uitată şcoala şi cei care muncesc în ea.

Întotdeauna, cu o deosebită atenție, dragoste și bunăvoință este marcată Ziua lucrătorului din învățământ la Liceul din Cupca. Deși acum trăim vremuri grele, ne stăruim să facem tot posibilul ca această zi să fie una specială pentru toți dascălii. Și anul acesta elevii clasei a 11-ea de la liceul nostru, sub îndrumarea dirigintei de clasă, d-nei Mariana Alerguș, au pregătit frumoase surprize pentru profesorii dragi. Le-au oferit în dar poezii și cântece, i-au felicitat, le-au mulțumit pentru munca grea și atât de necesară. Felicitări, cuvinte calde de recunoștință, sincere mulțumiri au adus toți elevii școlii, învățătoarelor claselor primare, diriginților, tuturor pedagogilor de la această instituție de învățământ. Un moment plăcut pentru noi a fost vizita noii șefe a secției de învățământ din comuna Suceveni, d-na Maria Caterenciuc, care ne-a felicitat, a înmânat directoarei liceului nostru o diplomă de merit și a asistat și la programul artistic dedicat Zilei lucrătorilor din învățământ, pregătit de elevii clasei a 11-ea. La rândul ei, d-na directoare a liceului, Maria Lazurca, a felicitat întreg colectivul pedagogic, a mulțumit d-nei Caterenciuc pentru mesajul cu urări de bine, ne-a dorit tuturor pace, răbdare, sănătate și succese în munca grea și nobilă pe care fiecare dintre noi o îndeplinim. N-am uitat în această zi să le aducem în dar flori și cuvinte calde de recunoștință  foștilor pedagogi ai acestei școli, veterani ai muncii pedagogice, care acum se află la odihna binemeritată. Fie ca toamna, anotimpul împlinirilor, belşugului, frumosului să se asocieze în inimile tuturor cu sărbătoarea de căpătâi a lui Brumărel – Ziua Învăţătorului. Iar fiecare dascăl şcolar — fost, actual, viitor să aibă parte de sănătate, răbdare, tărie de caracter, bunătate şi înţelepciune, de elevi ascultători şi părinţi înţelegători, de mai multă fericire, bunăstare materială şi morală, sărbători în viaţă şi buchete de flori pe masă, salarii pe măsura muncii depuse şi o mai mare atenţie şi stimă din partea celor din jur. Toate crizantemele acestei toamne de aur să-şi scuture petalele în calea Dumneavoastră, dragi şi scumpi învăţători. La mulţi, mulţi, buni, fericiţi şi bogaţi ani, stimaţi pedagogi de ieri, de azi, dintotdeauna!

Foștilor mei învățători

Dragii mei învățători,

Bunii mei sfătuitori,

Să trăiți atâta cât doriți

Și nicicând să nu îmbătrâniți.

 

V-au nins florile de măr

Cu fire albe al vostru păr,

Dar în suflet mereu se strecoară

Tinerețea și primăvara.

 

Vorba voastră e povață,

Ce-o păstrez întreaga viață

De-a trăi, munci și cuteza,

Greutățile de a le-nfrunta.

 

Bunii mei neobosiți

Și mereu neosteniți,

Mult se cade, se cuvine

Să vă fie-n viață bine…

 

S-aveți pace, sănătate,

Voie bună și de toate,

S-aveți în case numai sărbători,

Pe masă — buchete de flori.

1 10 ES 1

Eleonora SCHIPOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий