Câteva din evenimentele semnificative ale săptămânii

28 1 Ф 6

Pe 24 ianuarie, un avion militar de transport Il-76 s-a prăbușit în regiunea Belgorod din Federația Rusă. Ministerul rus al Apărării a declarat că la bord s-ar fi aflat 65 de prizonieri de război ucraineni, care erau transportați în vederea unui schimb. Ucraina va insista asupra unei anchete internaționale, iar Serviciul Securității al Ucrainei a deschis o anchetă penală în cazul prăbușirii.

Rămășițele a 77 de apărători ucraineni au fost returnate în Ucraina.

NATO lansează cel mai mare exercițiu militar de la sfârșitul Războiului Rece. Polonia se alătură declarației G7 privind garanțiile de securitate pentru Ucraina. Danemarca alocă peste 12 milioane de euro pentru apărarea cibernetică a Ucrainei, iar Germania donează elicoptere militare Sea King Mk41.

Președintele Zelenski înaintează Radei Supreme un proiect de lege privind cetățenia multiplă, semnează un decret privind teritoriile din Federația Rusă locuite istoric de ucraineni și promulgă o decizie a Consiliului pentru Securitatea și Apărarea Națională al Ucrainei privind securitatea economică.

„Filmul „20 de zile la Mariupol” a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar.

Audiovizualul public ucrainean propune un grupaj de fotografii privind momente semnificative ale săptămânii.

Salvatori și voluntari demontează dărâmăturile unei clădiri de 5 etaje distruse în centrul orașului Harkiv, la 23 ianuarie. Locatari din acest bloc, lovit de o rachetă rusească în dimineața zilei de 23 ianuarie, au fost prinși sub dărâmături.

Studenți își scot lucrurile dintr-un cămin care a fost avariat în timpul bombardamentului asupra cartierului Solomianski din Kiev, la 23 ianuarie. În dimineața zilei de 23 ianuarie, armata rusă a lansat rachete de croazieră asupra teritoriului ucrainean, folosind, de asemenea, rachete balistice.

28 1 Ф 7

Un soldat ucrainean din Brigada 41 fumează într-o tranșee de pe linia frontului de lângă Kupiansk, regiunea Harkiv, 23 ianuarie.

TOPSHOT - A Ukrainian soldier of the 41st brigade walks in a trench near the frontline, outside Kupiansk, Kharkiv region, on January 23, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP) (Photo by ROMAN PILIPEY/AFP via Getty Images)

Un soldat ucrainean se uită în oglinda mașinii la funcționarea unui obuzier suedez Archer operat de soldații Brigăzii 45 de artilerie, care trage asupra pozițiilor rusești în regiunea Donețk, 20 ianuarie.

TOPSHOT - A Ukrainian soldier reflected in a car mirror looks at Swedish-made Archer Howitzer operated by Ukrainian members of the 45th Artillery Brigade firing toward Russian positions, in the Donetsk region, on January 20, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP) (Photo by ROMAN PILIPEY/AFP via Getty Images)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий