13 aprilie: În urmă cu 16 ani, Parlamentul European a aprobat aderarea României la UE

13-aprilie-Parlamentul-European-a-aprobat-aderarea-Romaniei-la-UE

În această zi, în urmă cu 16 ani, Parlamentul European, autoritatea legislativă a Uniunii Europene, a aprobrat semnarea Tratatului de Aderare a României și Republicii Bulgaria, făcând astfel posibilă aderarea lor la Uniunea Europeană.

În ceea ce privește numărul de voturi pentru cele două state, pentru țara noastră, Parlamentul a votat cu 497 voturi pentru, 93 împotrivă și 71 de abțineri, în timp ce aderarea vecinilor noștri a fost aprobată cu 522 de voturi pentru, 70 împotrivă și 69 de abțineri.

Ceremonia de semnare a tratatului a avut loc la Abația Neumünster din Luxemburg, 12 zile mai târziu, în data de 25 aprilie 2005.

Tratatul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, ziua extinderii Uniunii Europene. Din partea României au semnat președintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul afacerilor externe Mihai Răzvan Ungureanu și negociatorul șef cu Uniunea Europeană, Leonard Orban.

Avantajele aderării României la UE sunt:

-beneficiul apartenenței la o mare familie de națiuni şi la securitatea pe care această apartenență o conferă;

– oportunitatea participării la cea mai mare piață unică din lume, cu toate posibilitățile legate de creşterea economică şi crearea de locuri de muncă; – consolidarea ireversibilă a reformelor economice si politice realizate după 1989;

– facilitarea accesului la Fondurile Structurale destinate dezvoltării regiunilor mai puțin prospere ale Uniunii, fonduri care s-au dovedit benefice pentru țări ca Irlanda sau Portugalia, în primii ani după aderare.

România a fost prima țară din Europa centrală și de est care a avut relații oficiale cu Comunitatea Europeană. În ianuarie 1974, o înțelegere a inclus România în Sistemul Generalizat de Preferințe al Comunității, după care a semnat o serie de acorduri cu CEE pentru facilitarea schimburilor comerciale. În 1980, România a procedat la recunoașterea de facto a Comunității Economice Europene, prin semnarea Acordului privind crearea Comisiei mixte România – CEE, concomitent, fiind semnat și Acordul asupra Produselor Industriale.

România a încheiat negocierile de aderare în cadrul summitului UE de iarnă de la Bruxelles din 17 decembrie 2004, urmând să devină stat membru al Uniunii începând cu prima zi a anului 2007.

Libertatea Cuvântului  (www.lyberti.com)

Добавить комментарий