13 decembrie: sărbători şi semne ale timpului

13 12 2022 F 1

La 13 decembrie, după calendarul pe stil nou, creştinii ortodocşi români îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Dosoftei. El  s-a născut în anul 1624 la Suceava, iar la Sfânta Taină a Botezului a primit numele de Dimitrie.  A studiat la început acasă și la Iași la Colegiul de la Trei Ierarhi, înființat pe vremea domnitorului Vasile Lupu. A mers după să studieze spre Liov, la Școala Frăției Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. Aici a învățat limba greacă, latină, slavona bisericească și polona, devenind unul dintre poligloții din acea vreme.  În anul 1649 s-a călugărit la Mănăstirea Probota, unde a primit numele Dosoftei. În anul 1658 a fost ales și hirotonit Episcop de Huși, apoi Episcop la Roman, iar în anul 1671 a fost numit Mitropolit al Moldovei.  De-a lungul vieții sale a trudit neîncetat pentru slujba poporului român și a limbii românești. Pe vremea mitropolitului slujbele se țineau în limba greacă sau în slavonă, limbi pe care poporul nu le mai înțelegea. Una dintre preocupările sale a fost aceea ca poporul să înțeleagă ceea ce se vorbește în biserică: „sa-ntaleaga tot spasenia lui Dumnedzau cu intreg inteles”.  Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea. A fost primul poet național, primul traducător în limba română al cărților de slujbe religioase, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător în limba română al unor cărți din literatura dramatică și istorică universală, primul cărturar român care a copiat documente şi inscripții. Mai este cunoscut drept o personalitate din viața culturală și spirituală românească și pentru traducerile sale făcute din literatura patristica și munca contribuția lui la formarea limbii românești.

În 1686, în urma campaniei de retragere în Moldova, soldații polonezi l-au luat cu ei ostatic pe Mitropolitul Dosoftei care a rămas în exil până acesta s-a dus în Împărăția Cerurilor. S-a stins din viață pe 13 decembrie 1693. A fost înmormântat la Biserica „Nașterea Domnului” din Zolkiev, Ucraina.  Sfântul Ierarh Dosoftei a fost canonizat după ce a fost aprobat de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a avut loc în data de 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut loc pe 14 octombrie 2005, la Catedrala Mitropolitană din Iași.

După calendarul creştin ortodox pe stil vechi, la 13 decembrie este cinstit Sfântul Apostol Andrei. Pentru că Andrei a fost cel dintâi chemat să recunoască pe Hristos ca fiind Mesia, a primit între apostoli supranumele de „primul chemat” sau „cel dintâi chemat”. Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru, şi împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. Spre deosebire de fratele său care era căsătorit, Andrei a ales să-şi trăiască viaţa în feciorie. Ajunge ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar în momentul în care Ioan descoperă că Hristos este Mesia, lasă toate şi Îl urmează pe Mântuitorul. După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorţi, Apostolii au primit teritoriile unde să predice. Astfel, Sfântul Apostol Andrei va predica în Scytia şi Asia Mică. Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se cunoaşte cu exactitate anul morţii sale, se presupune că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuţiile lui Nero (54-68) sau Diocleţian (81-96). Potrivit tradiţiei, a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.

Calendarul popular atestă că dacă în ziua de 13 decembrie este deja zăpadă, iarna va fi geroasă şi cu multă zăpadă. Dacă apa în iazuri e liniştită, iarna va fi fără furtuni. De e zi geroasă şi cu soare, e semn de belşug în recolte. Dacă până la 13 decembrie nu s-a format stratul de zăpadă, iarna va fi cu puţină zăpadă.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий