Summit-ul G7: „Rusia va trebui să plătească pentru a restabili infrastructura critică deteriorată sau distrusă de războiul său brutal”

13 12 2022 F 2

Federația Rusă, care își continuă războiul agresiv și neprovocat împotriva Ucrainei, cauzând distrugeri masive, trebuie să plătească pentru restaurare. Acest lucru se precizează în comunicatul comun în urma rezultatelor summit-ului virtual G7 din 12 decembrie, postat pe site-ul președinției germane a grupului.

„Rusia va trebui, în cele din urmă, să plătească pentru a restabili infrastructura critică deteriorată sau distrusă de războiul său brutal. Crimele de război și alte atrocități nu pot rămâne nepedepsite. Îl vom aduce pe președintele Putin și pe cei implicați în fața justiției, în conformitate cu dreptul internațional”, se specifică în document. Semnatarii și-au exprimat hotărârea de a ajuta Ucraina să repare, să restaureze și să-și apere infrastructura critică de energie și apă. În conformitate cu angajamentele asumate, statele G7 vor intensifica în continuare sprijinul internațional pentru a asigura necesităţile urgente de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei. În acest scop, miniștrii de finanțe se vor reuni în curând pentru a discuta o abordare comună a sprijinului bugetar convenit în 2023. Fondul Monetar Internațional (FMI) va juca un rol central în acest efort. Pentru a reconstrui obiective și a restaura Ucraina, G7, împreună cu Ucraina și partenerii internaționali, „în strânsă coordonare cu organizațiile internaționale relevante și cu instituțiile financiare internaționale”, va crea o platformă interdepartamentală de coordonare a donatorilor. Această platformă va coordona mecanismele existente pentru a oferi sprijin continuu pe termen scurt și lung, finanțare și expertiză internaționale suplimentare și pentru a promova programe de reformă în Ucraina.

Va fi creat un secretariat al acestei platforme, a cărui primă întâlnire este planificată pentru ianuarie 2023. „Atacuri fără discriminare și atacuri asupra populației civile sau asupra bunurilor civile sunt o crimă de război”, au reamintit liderii Grupului celor Șapte. De asemenea, i-au condamnat pe cei care promovează războiul ilegal al Rusiei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий