15 decembrie: sărbători și semne ale timpului

Panorama of the winter sunrise in the mountains

Pe data de 15 decembrie, stil nou, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Elefterie. Sfântul Mucenic Elefterie  s-a născut în Roma, într-o familie de nobili creștini. De la o vârstă fragedă acesta a rămas fără tată. Antia, mama sa, a fost cea care l-a crescut, încredințându-i educația fiului său lui Anichit, care era la acea vreme Episcopul Romei. Episcopul Anichit a văzut în Elefterie marile daruri ale lui Dumnezeu, motiv pentru care l-a făcut diacon, la vârsta de 15 ani, preot la vârsta de 18 ani și episcop al Iliricului la vârsta de 20 de ani. A fost perioada în care Sfântul Mucenic Elefterie a atras multe persoane către credința lui Hristos.

După calendarul pe stil vechi, la 15 decembrie este cinstit Sfântul Proroc Avacum. El a trăit cu 600 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos, a fost fiul lui Asafat și făcea parte din neamul lui Simeon. În viața sa, Avacum a prorocit despre robia Ierusalimului, despre pustiirea bisericii și luarea poporului în robie. S-a stins din viață cu doi ani înainte ca iudeii să se întoarcă din robie.

Trei capitole din cartea sa se regăsesc în Vechiul Testament. Potrivit Sinxarului, se spune că „odată el a făcut fiertura și a dumicat pâine în vas și a zis către cei din casă: „Eu mă duc departe și de voi zăbovi, voi să duceți pâine secerătorilor”. A ieșit din casă și îngerul Domnului i-a apărut în cale și i-a spus: „Avacume, du prânzul pe care-l ai, lui Daniil în Babilon, în groapa cu lei”. Sfântul a fost dus în Babilon, deasupra gropii, în sunetul duhului său, departe și Sfântul Proroc Avacum a strigat: „Daniile, Daniile, primește prânzul pe care ți l-a trimis ție Dumnezeu”. Și Daniil a zis: „Ți-ai adus aminte de mine, Dumnezeule, și n-ai lăsat pe cei ce Te iubesc pe Tine”. Daniil a mâncat, iar îngerul lui Dumnezeu iarăși a pus pe Avacum la locul lui în pământul iudaic”.

Prorocul Avacum era considerat în Rusia Kieveană ocrotitorul somnului și viselor. Lui i se rugau în caz de insomnie.

Dacă în această zi este multă zăpadă, e semn de belșug. Dacă păsările stau pe ramurile din vârful copacilor, va fi vânt puternic. Dacă noaptea e ceață, se așteaptă viscole. Dacă plouă în această zi, vremea posomorâtă va dura mai mult. Dacă stelele lucesc pe cer, iar luna nu se vede, iarna va fi foarte geroasă.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий