UE și NATO îi vor cere Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina

15 12 2022 F 1

Uniunea Europeană și NATO, după câteva luni de întârzieri, vor lansa în curând oficial un apel comun pentru ca Federația Rusă să pună capăt războiului și să părăsească Ucraina, promițând  sprijin deplin Kievului. Despre aceasta scrie RBK-Ucraina cu referire la Politico.

Proiectul declarației s-a confruntat cu o reținere diplomatică în decursul a mai multor luni – a fost parțial luat în examinare și a fost în elaborare de mai bine de un an, fiind amânat din cauza tensiunilor dintre Turcia și Cipru, explică diplomații publicației. Acum versiunea finală este la etapa de finalizare și se așteaptă prezentarea ei în viitorul apropiat.

Într-o versiune aproape finală, UE și NATO cheamă Rusia „să pună capăt imediat acestui război și să se retragă din Ucraina” și reiterează  „sprijinul de neclintit și permanent al independenței Ucrainei”. Ei au convenit, de asemenea, să „susțină pe deplin dreptul inalienabil al Ucrainei la autoapărare și la alegerea propriului destin”. Declarația mai notează că „războiul brutal al Rusiei a exacerbat criza alimentară și energetică care a afectat miliarde de oameni din întreaga lume”.

În septembrie, în urma unei întâlniri cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a postat pe Twitter că „a sosit momentul să ajungem la un acord asupra unei noi declarații comune pentru a avansa parteneriatul nostru”. Textul declarației a fost discutat în principiu între Biroul Președintelui Consiliului European, Charles Michel, Comisia Europeană și NATO.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий