15 martie în calendarul bisericesc şi în cel popular

15 03 2023 F 1

La 15 martie, stil nou,  Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfântul Mucenic Agapie și cei șapte mucenici care au pătimit în vremea împăratului Dioclețian și care au fost uciși prin decapitare în anul 303.  Sfântul Agapie se trăgea din cetatea Gaza, Timolau din Pontus Euxin, cei doi Dionisie din Tripoli, Fenicia, Romil din Diospole iar Plisie împreună cu cei doi Alexandri din Egipt.  Sfinții Mucenici Agapie, Plisie și Timolau au pătimit în Cezareea Palestinei, unde era guvernator Urban, în cel de-al doilea an al prigoanelor decretate de împărat.  Dintre acești mucenici numai Agapie primise botezul prin afundare în apă. Ceilalți au primit botezul sângelui (adică botezul muceniciei).

Potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi la 15 martie este cinstit Sfântul Teodot. El s-a născut în Galatia (Asia Mică) şi a fost episcop al cetăţii Cirene din Cipru. Teodot le cerea păgânilor să se închine lui Hristos. Când Sabin, conducătorul insulei Cipru, l-a sfătuit pe Teodot să se lepede de Hristos, acesta a răspuns: „Dacă ai şti tu bunătatea Dumnezeului meu, în Care îmi pun eu nădejdea, şi Care în urma acestor chinuri mă va încununa pe mine cu fericită nemurire, şi tu ai vrea să suferi aceste chinuri numai să dobândeşti ceea ce am”.  Este întemniţat şi supus la diverse chinuri. A fost pus pe un grătar de fier sub care s-a aprins un foc, apoi i-au fost bătute cuie în tălpi şi a fost pus să meargă. Sfântul Teodot a fost eliberat în vremea Sfântului Constantin cel Mare şi a trecut la cele veşnice în anul 326. El este cunoscut şi ca traducător al Bibliei.

În calendarul popular pentru această zi există următoarele semne ale timpului. De e  senin şi cald în amiaza acestei zile, va fi recoltă bogată de grâu. De e ger, pomii vor înflori mai târziu. Dacă se aude ciocănitoarea, vremea se va ameliora. De adie vânt, vremea va fi vântoasă până la finele lunii martie. Gerul şi ninsoarea din această zi sunt semne că iarba va înverzi şi florile vor apărea mai târziu.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий