16 septembrie în calendarul bisericesc și în cel popular

16 09 Ф 1

La 16 septembrie, stil nou,  este prăznuită Sfânta Muceniță Eufimia. Sfânta Miceniță Eufimia s-a năcut în Calcedon și a trăit î vremea împăratului Dioclețian (284-305). A trăit în creștinătate și a refuzat poruncile proconsului Pricus de a jertfi idolii, motiv pentru care a fost supusă multor chinuri. A fost aruncată într-un cuptor încins, într-o apă plină de târâtoare otrăvitoare, dar însemnându-se cu semnul sfintei cruci, a ieșit nevătămată. A trecut la cele veșnice când a fost aruncată la fiarele sălbatice. Întrebată de ce nu a respectat poruncile proconsulului Pricus, Sfânta Eufimia a răspuns: „Comanda împaratului și a ta se cuvine să fie împlinită atunci când nu este contrară poruncii lui Dumnezeu. Dar dacă ea este potrivnica poruncii lui Dumnezeu, atunci ea nu numai că nu trebuie împlinita, dar trebuie și combătută”.  Moaștele Sfintei Eufimia pot fi venerate în Catedrala Patriarhală «Sfântul Gheorghe din Fanar.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este cinstită Sfânta Vasilisa din Nicomidia. Fiind domnitor în Nicomidia Alexandru, care prigonea pe creștini, a poruncit să fie adusă înaintea lui şi Sfânta Vasilisa. Domnitorul, văzând neînduplecarea ei, a poruncit să o bată peste obraz, iar ea mulţumea lui Dumnezeu; atunci a poruncit să o dezbrace de îmbrăcăminte şi să o bata cu toiege. Iar ea mai mult mulţumea lui Dumnezeu. Şi atâta au bătut-o peste tot trupul, încât era o rană peste tot. Apoi a fost supusă la nenumărate chinuri, dar ea striga: „Mulțumescu-Ţi Doamne, Dumnezeul meu”. Văzând domnitorul că ea consideră chinurile ca nişte jucării, a poruncit să fie încins un cuptor şi să fie aruncată în el. Sfânta şi-a facut semnul crucii şi a intrat în mijlocul văpăii şi stând multe ceasuri, a fost găsită nevătămată, aşa cum a rămas nevătămată şi din alte chinuri. Acestea toate văzându-le domnitorul se minuna şi, umilindu-se cu sufletul în ce chip sunt judecăţile lui Dumnezeu, a căzut la picioarele sfintei zicând: „Miluieşte-mă roaba lui Dumnezeu, cerescul împărat, şi mă iartă de câte rele am arătat faţă de tine, şi mă fă şi pe mine ostaş împăratului tău, de vreme ce, precum zici, primeşte şi pe cei păcătoşi”. Atunci sfânta, mulţumind Atotputernicului Dumnezeu, învăţă pe domnitor şi ducându-l în biserică la Antonie episcopul, l-a botezat.

Semnele timpului după calendarul popular arată că, dacă  la 16 septembrie tună, toamna va fi caldă și îndelungată. Ceața pe timp de noapte prevestește vreme senină, dar rece în următoarele zile. Dacă cerul este acoperit cu nori negri, în luna octombrie va fi vreme urâtă, iar „vara Arhanghelilor” va fi scurtă. De sunt puține pomușoare și ciuperci, e semn de belșug pentru anul care vine.  Dacă după amiază plouă, în luna septembrie vor fi mai multe zile ploioase. Dacă la apus de soare cerul este roșu, vremea se va răci.

În popor se spune că orice semn al timpului trebuie verificat. Multe dintre ele nu mai sunt actuale, fiindcă în natură au avut loc mari schimbări climatice.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий