18 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

18 05 Ф 1

La 18 mai, stil nou, este cinstit Sfântul Mucenic Teodot. El  a fost hangiu pe vremea împăratului Dioclețian. Sfântul îi adăpostea în han pe creștinii prigoniți. Creștinii care reușeau să scape de persecuții erau ajutați cu toate lucrurile de care ei aveau nevoie. Sfântul  Teodot aduna trupurile creștinilor omorâți și le înmormânta. În acea perioadă, au existat șapte fecioare care au fost torturate pentru credința lor în Iisus Hristos. În final ele au fost aruncate într-un lac. Una dintre acestea, Sfânta Tecusa, i-a apărut în vis Sfântului Teodot, cerându-i să scoată trupurile fecioarelor din lac și să le îngroape.  După visul pe care l-a avut, Teodot a ieșit împreună cu un credincios pentru a îndeplini dorința pe care mucenița i-a spus-o în vis. Un înger al Domnului le-a ghidat pașii pentru a afla unde sunt trupurile fecioarelor și pentru a le îngropa. Credinciosul care l-a însoțit pe Sfântul Teodot l-a trădat în fața judecătorului. După ce a fost supus la numeroase chinuri, Teodot a primit mucenicia după ce i-a fost tăiat capul.

În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este prăznuită Sfânta Mare Muceniță Irina din Maghedon.   Ea a fost fiica împăratului Liciniu,  a trăit și a pătimit în secolul al IV-lea. Părinții ei i-au dat la naștere numele de Penepole și încă de când era doar o fetiță, ea era de o frumusețe ieșită din comun, motiv pentru care tatăl său a vrut să o protejeze și a crescut-o izolată.

Când a împlinit şase ani, tatăl ei a zidit pentru ea, dincolo de cetate, un turn cu multe camere. Ea a fost închisă în acest turn, împreună cu 13 fecioare, o învăţătoare cu numele Caria şi cu Apelian, un bătrân înţelept. Într-o noapte, Sfintei Irina i-a apărut în vis îngerul lui Dumnezeu care i-a zis: „Penelope, de-acum nu te vei mai numi aşa, ci Irina („pace”), şi vei fi multora scăpare şi adăpostire şi prin tine se vor mântui multe suflete, iar numele tău va fi mare în toată lumea”. Ea aflat despre Hristos de la Apelian și a primit Taina Botezului.  Tatăl Irinei s-a înfuriat când a aflat despre trecerea ei la creștinism și din acest motiv a supus-o la diferite torturi. Prin darul pe care l-a primit de la Dumnezeu, Sfânta Irina îl va converti în chip minunat pe tatăl său la creștinism.

După semnele timpului din această zi se poate prezice cum vor  fi recoltele și vremea în continuare. Dacă norii vin dinspre miază-zi și se duc spre miază-noapte, va fi ploaie. Vremea urâtă din această zi e semn de belșug în cereale. Dacă nu se aude ciripitul păsărilor, starea vremii se va înrăutăți. Dacă fulgeră, va fi recoltă bogată de varză. Dacă în timpul irigației, apa intră repede în sol, vara va fi secetoasă.

În zilele noastre au avut loc mari schimbări climatice și unele din aceste semne nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий