19 decembrie: sărbători şi semne ale timpului

19 12 2022 F 1

La 19 decembrie, după calendarul bisericesc pe stil nou,  creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfântul Bonifatie, cel care a trăit pe vremea împăratului Diocletian, și Cuvioasa Aglasia. Sfântul Bonifatie viețuia în păcate trupești cu stăpâna sa și era bețiv. Potrivit sinaxarului ortodox, într-una din zile, Aglaia i-a zis lui Bonifatie: „Mergi în Răsărit, unde mărturisesc Sfinții, ca să-mi aduci moaște de Mucenici, pentru a le avea ajutor și de sufletească mântuire”.  Ajuns în fața dregătorului, Bonifatie a mărturisit ca este creștin. Pentru această mărturisire, a fost spânzurat cu capul în jos, împuns cu trestii ascuțite pe sub unghii, i s-a dat plumb topit pe gura, a fost băgat cu capul în jos într-o căldare plina de smoală ce fierbea, dar din toate a ieșit nevătămat.

Atunci dregătorul a poruncit sa i se taie capul. Iar Sfântul, după ce s-a rugat, și-a plecat capul și a fost tăiat.  Trupul sau a fost răscumpărat cu mulți bani de Aglaia și a fost înmormântat în apropiere de Roma.  Mai târziu, Aglaia va zidi o biserică mare în numele lui Bonifatie, chiar în mijlocul Romei, în care a mutat moaștele acestuia.

În această zi, pe stil vechi, este sărbătorit Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni. Pe parcursul întregii sale vieți Sfântul Nicolae i-a ajutat pe cei orfani și săraci, pe văduve și călători. În țările ortodoxe, de Ziua Sfântului Nicolae, copiilor li se dăruiesc cadouri. De cele mai multe ori cadourile se pun sub pernă, în timp ce copilul doarme, sau în ghetele lui.

În timpurile mai vechi, de Sfântul Nicolae erau organizate iarmaroace. Sfântului Nicolae i se roagă pentru tratarea bolilor, înfruntarea oricăror greutăți ale vieții. Rugăciunea este rostită în singurătate deplină.

După calendarul poporului, dacă  în această zi e soare și ger, recolta din anul care vine va fi bogată. Cât zăpadă va cădea în această zi, atâta iarbă va fi la primăvară. Promoroaca de dimineață prevestește răcirea vremii. Dacă până la 19 decembrie iarna s-a arătat a fi aspră,  în curând vremea se va încălzi.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий