2 iunie în calendarul bisericesc și în cel popular

2 06 Ф 1

La 2 iunie, stil nou,  este prăznuit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în Trapezunt (Asia Mica), în jurul anului 1300. El își câștiga existența făcând negoț alături de tatăl său. Împreună vindeau icoane, smirnă, mătăsuri care proveneau din zona bizantină. Aceștia cumpărau grâu, vite, miere sau diverse lucruri necesare. Într-o călătorie spre Cetatea Alba, a discutat în contradictoriu pe teme religioase cu catolicul Reiz. După ce călătoria s-a încheiat, catolicul i-a spus conducătorului tătar al cetății că Ioan își dorește să devină musulman.

În fața tătarului, Ioan spune că Hristos este singurul Dumnezeu. După ce a fost supus la multe chinuri, Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate fiind legat de coada unui cal. După aceste pedepse Ioan se roagă lui Dumnezeu: „Îții mulțumesc, Stăpâne, Doamne, ca m-ai învrednicit pe mine, ticălosul, să-mi spăl păcatele cu însuși sângele meu ș curat a mă face de fărădelegile mele cele multe ce am săvârșit înaintea Ta, din pricina neputinței omenești”. Unul dintre cei care l-au chinuit pe Ioan a scos sabia și i-a tăiat capul, uimit de puterea cu care acesta suporta chinurile la care era supus. Prima oară nu a fost permis faptul ca acesta să fie îngropat dar după ce trei îngeri au tămâiat trupul său, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a putut fi îngropat. Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat moaștele și le-a așezat în biserica unde slujea. Acolo au stat până când sfintele sale moaște au fost luate de domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun (1400-1432),  și aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moaștele au fost așezate în biserica Mirauților, pe atunci catedrala mitropolitana.

În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este sărbătorit Sfântul Mucenic Talaleu. El a trăit pe vremea împăratului Numerian (283-284) și era de fel din Liban. El a învățat meșteșugul doctoricesc pe ascuns și vindeca bolnavii fără să primească nimic în schimbul faptelor sale. După o vreme, Sfântul Talaleu a fost prins la Azarvon, ascuns într-un măsliniș și a fost adus înaintea guvernatorului Teodor. Acesta, i-a ordonat să aducă jertfă idolilor, dar Sfântul a refuzat. Teodor a poruncit să-i fie spânzurat cu capul în jos. Prin puterea lui Dumnezeu, slugile l-au confundat pe sfânt cu un buștean, pe care l-au spânzurat. Văzând acest lucru, guvernatorul a poruncit să fie bătuți, iar cei care au crezut în minunea lui Hristos au fost decapitați. Sfântul Talaleu a fost chinuit cu pedepse crunte, iar apoi i s-a tăiat capul, primind  cununa muceniciei. Moaștele sfântului se găsesc în Biserica Sfântului Agatonic din Constantinopol și prin ele se săvârșesc multe minuni.

Tradiția populară spune că, dacă în ziua de 2 iunie este furtună, va fi recoltă bogată. Dacă în zilele de 1 și 2 iunie plouă, următoarele zile ale lunii vor fi fără ploi. Dacă dimineața a căzut rouă, va fi vreme însorită. Dacă albinele au devenit mai agresive, e a vreme ploioasă.

În zilele noastre, când în natură au avut loc mari schimbări, o bună parte din semnele timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

Добавить комментарий