2 octombrie în calendarul bisericesc și în cel popular

2 10 Ф 1

La 2 octombrie, stil nou, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ciprian. Sfântul Ciprian  a trăit în vremea domniei împăratului Dioclețian, între anii 284-305. Acesta a fost vrăjitor, filosof și slujitor al unui zeu păgân din Antiohia Siriei, pe nume Apolo.  Întâmplarea face ca un alt tânăr păgân, pe nume Aglaid, să se îndrăgostească de o tânără, pe nume Iustina.  Acesta a dorit să o ceară de soție, însă din cauza faptului că tânăra l-a refuzat, Aglaid i-a cerut ajutor vrăjitorului Ciprian, în speranța de a o convinge pe aceasta să-l accepte. Deși Sfântul Ciprian a trimis în mod repetat diavoli către Iustina, pentru a-l îndrăgi pe tânărul Aglaid, fata a alungat toate aceste vrăji prin rugăciune, post și semnul sfintei cruci.  Sfântul Ciprian a văzut că eforturile sale au fost în zadar, a recunoscut înșelarea în care se afla și s-a botezat. Astfel, acesta a devenit preot, iar mai târziu episcop, în Cartagina.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 2 octombrie sunt cinstiţi Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont. Ei au trăit pe vremea împăratului Probus (276-282) care era considerat persecutor al creștinilor. Aceşti trei sfinţi sunt consideraţi ocrotitorii ai albinelor. În Ucraina, odată cu prăznuirea lor, era marcată şi sărbătoarea albinăritului. Prisăcarii începeau să pregătească știubeiele pentru iernat. La biserică era sfinţită mierea.

După semnele timpului din această zi oamenii presupuneau cum vor fi toamna în continuare, recolta din anul următor și vara. Dacă vântul adie dinspre miază-zi, va fi bogată recolta de cereale de toamnă. Dacă pe stejari este multă ghindă, la anul viitor va fi bogată recolta de grâu. De plouă, peste o săptămână pot să fie înghețuri. De e vreme frumoasă, toamna va fi caldă și lungă. Dacă în pădure sunt multe ciuperci, vara va fi ploioasă. Tunetul din această zi este semn că iarna va fi fără zăpadă. Dacă pe plop s-au îngălbenit frunzele, iarna va fi timpurie.

Este important să știm că unele semne ale timpului și-au pierdut actualitatea din cauză că în natură au avut loc schimbări esențiale ale climei.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий