21 decembrie în calendarul bisericesc şi în cel popular

21 12 F 1

La 21 decembrie, stil nou, este prăznuită Sfânta Iuliana. Ea a trăit la sfârșitul secolului III și începutul secolului IV. S-a născut în orașul Nicomidia din Bitinia (Asia Mică) într-o familie bogată care a logodit-o cu Eleusie, un senator păgân. Iuliana a refuzat să se căsătorească cu Eleusie motivând că cel ales de familia ei nu era creștin. Tatăl ei o dă în mâinile lui Eleusie pentru a fi judecată și pedepsită. Iuliana a refuzat să se închine idolilor păgâni a fost supusă mai multor chinuri: a fost spânzurată de păr, i-au fost arse părți ale trupului cu fiare înroșite și a fost aruncată într-un cuptor încins de unde a ieșit nevătămată. Când au văzut cele întâmplate, 500 de bărbați și 130 de femei au renunțat la credința păgână. Eleusie a poruncit ca toți să fie uciși împreună cu Iuliana care avea 18 ani. Sfânta Iuliana este considerată protectoarea mamelor care nasc, iar numele ei este invocat în timpul nașterilor sau la diverse boli. În icoane este zugrăvită încercând să prindă în lanțuri un diavol înaripat, dar și cum este supusă mai multor chinuri și torturi când încearcă să se lupte cu diavolii.

În această zi, pe stil vechi, este prăznuită Mucenica Anfisa de la Roma. Ea a trăit la Roma la sfârșitul secolului IV – începutul secolului V. A fost forțată să se căsătorească după un om bogat. În anul 374 a mers la Sfântul Ambrozie pentru a-i fi ucenică.   A suferit martirajul pentru că nu s-a dezis de credința cea adevărată.

Potrivit calendarului popular, dacă în această zi ciripesc pițigoii, se așteaptă ger. Dacă e o zi geroasă și fără vânt, iarna va fi cu zăpadă și moale. Dacă viscolește, vara va fi ploioasă. Dacă stratul de zăpadă e mare, e semn de belşug în roade. Dacă nu este zăpadă, recolta va fi mică.

Este important să ştim că în rezultatul schimbărilor climatice din zilele noastre, unele din aceste semne ale timpului şi-au pierdut actualitatea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий