Istoricul zilei – 21 decembrie: evenimente şi personalităţi

21 12 IS 1

La 21 decembrie 1596 s-a născut, la Suceava, Petru Movilă, teolog și om de cultură român, fost mitropolit al Kievului, care a avut un rol deosebit în hotărârile Sinodului  de la Iaşi din 1642.  Cărturarul Petru Movilă era fiul domnului Moldovei Simion Movilă. Crescut în Polonia, unde a primit educație militară şi religioasă, va ajunge mitropolit al Kievului în 1633. A fost un sprijinitor al tiparului şi al școlii din Țările Române. A decedat la Kiev în 1647.

La 21 decembrie 1722,  în orașul ucrainean Poltava, s-a născut Paisie Velicicovschi, viitorul arhimandrit al Mănăstirii Neamţ din Moldova. Paisie Velicicovschi (1722-1794) în anul 1734 s-a înscris la Academia Movileană din Kiev, pe care a părăsit-o în 1740, alegând calea monahală. Astfel a ajuns la mănăstirile din Moldova, apoi pe sfântul munte Athos. A revenit în Moldova şi a fost arhimandritul Mănăstirii Neamț. A tradus cărți bisericești, iar ucenicii săi s-au nevoit în circa o sută de mănăstiri din lume. A trecut la cele veșnice în 1794 şi a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1988.

21 12 IS 2

La 21 decembrie 1883 a văzut lumina tiparului volumul „Poezii” de Mihai Eminescu, singurul tipărit în timpul vieţii poetului. Volumul, prefaţat de Titu Maiorescu, conţine 64 de poezii.

Volumul cu portretul autorului a apărut pe 21 decembrie 1883 la editura „Socec”.  26 din poeziile incluse în volum au fost publicate de-a lungul unui deceniu în revista Societăţii „Junimea” –  „Convorbiri Literare”.

Cartea a fost plănuită timp îndelungat de către autor, sub presiunea insistenţelor amicilor săi literari. Iniţial, volumul s-ar fi numit „Lumină de lună”. Se spune că Mihai Eminescu a lăsat în grabă manuscrisele volumului, în ordinea dorită, ce urmau să fie tipărite, însă s-au ivit probleme de sănătate, care au determinat întreruperea legăturii cu editura.
Criticul şi istoricul literar, Titu Maiorescu, care era foarte apropiat poetului, s-a angajat să fie editorul volumului, fără acordul autorului. Astfel, editarea unei cărţi semnate de Mihai Eminescu se anunţa încă din vara anului 1883, în „Convorbiri Literare”. Manuscrisele poeziilor au fost recuperate de către editor şi modificate în anumite locuri.

Manuscrisul a fost trimis spre tipărire în decembrie 1883, imediat după ce editorul a finalizat prefaţa ediţiei întâi. Volumul s-a distribuit în librăriile editurii „Socec”. Lansarea a avut loc pe data de 21 decembrie 1883, cu toate că pe pagina de titlu figurează anul 1884. Cartea a fost gândită în aşa fel, încât să apară de Crăciun, cu scopul de a-i face o surpriză autorului, ştiind că proiectul iniţial luase sfârşit pe neaşteptate. Din nefericire, Mihai Eminescu nu a fost impresionat de volum. A rămas chiar iritat, aruncându-l pe podea.

21 12 IS 3

În ziua de 21 decembrie a anului 1903 a decedat Gavriil Musicescu, compozitor, muzicolog şi dirijor român. Gavriil Musicescu s-a născut la 20 martie 1847, la Ismail din actuala regiune Odesa. A  fost organizatorul şi dirijorul  uneia dintre cele mai impunătoare formații corale care au ființat pe pământul României – Corul Mitropolitan din Iaşi. Gavriil Musicescu este considerat unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esența comorilor folclorului românesc, excelent pedagog muzician.  Gavril Musicescu a desfășurat pe cele mai diverse planuri o adâncă operă de creație, de promovare a valorilor artistice românești, de educație muzicală. Este tatăl celebrei pianiste și profesoare de pian, Florica Musicescu, și bunicul  scriitorilor  Ionel Teodoreanu si Al. O. Teodoreanu (Păstorel).

21 12 IS 4

La 21 decembrie 1935 s-a născut vestita actriță română Stela Popescu. A văzut lumina zilei în Basarabia, într-o familie de învățători. Când avea 4 ani, ocupanții sovietici  i-au deportat tatăl în Siberia, la Vladivostok, şi vreme de 19 ani familia nu a știut nimic despre el. A părăsit localitatea natală şi s-a refugiat împreună cu mama sa în Braşov, în România. A absolvit Facultatea de Teatru şi Film din București şi a  fost repartizată la Teatrul din Brașov. A devenit cunoscută datorită  rolurilor interpretate pe scena teatrului de revistă din București.

21 12 IS 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий