22 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

22 05 F 1

La 22 mai, stil nou, este prăznuit Sfântul Mucenic Vasilisc. El a fost nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron. A trăit în vremea împăratului Maximian (286-305). A fost ucis pentru ca a refuzat să aducă jertfă idolilor și pentru arderea templului închinat lui Apolon. Sfântul Vasilisc s-a rugat lui Dumnezeu, iar Acesta a trimis foc din cer și astfel a fost distrus templul și statuia idolului Apolon.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 22 mai este sărbătorit Sfântul Ierarh Nicolae, numit în popor „Sfântul Nicolae de vară”, iar conform termenilor bisericeşti – Aducerea Moaștelor Sfîntului Ierarh Nicolae (din Mira la Bari). În prezent aceste două sărbători închinate Sfântului Nicolae în satele noastre sunt prăznuite,  respectându-se toate obiceiurile, în special acolo unde hramul bisericii îl are ca patron pe Sfântul Nicolae.

Conform tradiției creștine, viața și faptele Sfântului Nicolae au o istorie lungă, interesantă și povățuitoare. Se afirmă că s-a născut în jurul anului 280 d. Hr. în familia creștinilor Teofan și Nona – oameni bogați, în localitatea Patara, regiunea Lichia, Asia Mică (pe atunci provincie a Imperiului Roman de Răsărit; astăzi regiunea se află în sud-estul Turciei). Se zice că Nicolae făcea minuni chiar din primele zile ale vieții sale. Când s-a maturizat, învia morți, îi ajuta pe sărmani, fapt pentru care a fost canonizat.

În tradiția populară, Sfântul Nicolae este ocrotitorul plantelor verzi și în această zi erau colectate plantele de leac.  Semnele timpului arată că ploaia din această zi prevestește o recoltă bogată la vară. Semn de belșug este și roua deasă de dimineață. Dacă a tunat noaptea, în următoarele zile va fi vreme frumoasă, iar dacă a tunat ziua, va ploua. Dacă albinele zboară departe de stupi, va fi vreme senină și uscată în următoarele zile. Dacă scorușul a înflorit mai devreme, toamna din anul curent va fi scurtă.

Din cauza schimbărilor climatice, unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий